Posts

Showing posts from 2012

:: First day as a fulltime housewife ::

Image
♡♥ Assalamualaikum.... ♡♥
Hari pertama jadi suri rumah sepenuh masa sangat la boring. Tak tahu nak buat apa. pagi bangun tido basuh baju pastu kemas rumah sikit dah siap. masak lak buat dlm pukul 11am coz juz masak tuk diri sendiri j kan. hari nie masak sambal sardin & telur goreng j. cukup la tu tuk makan sorang. nak masak banyak pon bukan ada orang nak makan. mula terfikir nak buat brownies tuk minum petang, tapi bila selak barang kat dapur susu cair da expired la pulak. so cancel la nak buat brownies. dah lama tak membaking so bila jadi fulltime house wife nie ada la masa. 
esok petang ada checkup last sebelum admit hospital. so boleh keluar cari bahan nak buat pavlova. dah lama teringin nak buat sebenarnya tapi malas menguasai diri. esok beli bahan ari rabu boleh buat. boleh bawak balik kampung. tak sure lagi balik kampung ari rabu or ari khamis. semua terpulang pada driver..ekeke. ari khamis nie cuti bagi rakyat negeri johor sempena kemangkatan almarhum sultan ismail. harap-…

:: Bila Nak Keluar Nie?? ::

Image
☆★Salam...☆★

Hari ni dah masuk minggu ke 40 CikPuanIsteri pregnant. Maknanya dah 10 bulan???? Tu jangkaan j la. Semalam ada checkup, so macam biasala rutin setiap kali checkup. Ntah camne semalam hampir nak kantoi ngan nurse coz tak pegi buat urine test.hahaha.. Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jugak. Sebabnya Ibu yang datang cek perut banyak tapi bekas urine sikit j. So mesti ada yang tak buat urine test.hehehehe. Ala lagi pon minggu lepas kan dah buat, so kira ok la kan minggu nie tak buat. Leceh la nak buat urine test nie.

Ok first nak mntak ampun kalo de salah ejaan coz kali nie hapdet guna henpon lg. Maybe lepas nie banyak hapdet guna henpon j. Hari nie hari last kerja, minggu depan da start cuti 3 bulan. Memandangkan due pon da sampai tapi tak bersalin lagi adalah lebih baik merehatkan diri kat umah. Dah tak larat nak bawak perut lg.ekekeke. Tahun depan 18.03.13 baru masuk kerja lagi. Lama giloss cuti. →sbnarnye nak taip prenggan yg nie kat atas tu tapi da…

:: Sakit wei T____T ::

Image
بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Halllooo..!! Hari nie tak berapa ada mood sangat. Tak banyak pon nak tulis. Juz nak share tadi CikPuanIsteri ada g Hospital Sultan Ismail coz sakit perut & sakit pinggang da 3 hari. Ingat dah boleh bersalin tapi rupa-rupanya belom lagi. Sampai j hospital terus g bilik saringan tuk ibu mengandung. Pastu daftar nama & tunggu die panggil tuk cek. Bila nama dah panggil die pon cek macam biasa & part yang paling takut masa die nak cek bukaan pintu rahim. Doktor yang buat tu comel j. Syukur dapat doktor pompuan. So tak adalah malu sangat walaupon hakikatnya malu jugak. Bila die da ready nak seluk die suro CikPuanIsteri tarik nafas. Bersungguh-sungguh la tarik nafas. dalam hati baca doa Nabi Yunos masa kat dalam peurt ikan yu. Itu pon tonggang tebalik baca akibat dari nebes nak kena seluk. Muka buat selamba j & tenangkn fikiran.

Tetiba ada rasa benda masuk kat tuttt.... Masa mula-mula tak lah sakit sangat tapi die godek …

:: Follow Sampai Lebam ::

Image
بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Okey nie kalipertama CikPuanIsteri nak join segmen yang blogger lain buat. Selama nie berblogger pon syok sendiri jerk.hahaha.. Lebih kurang cam kera sumbang la jugak. Jom join segmen nie. Boleh tambah kawan ^_____^
Kalo korang nak tahu lebih lanjut boleh klik j kat gambo atas nie.
Syarat senang j :
1. Buat entri pasal Segmen Jom Follow Sampai Lebam,jangan lupe tempekkan banner yang tak seberape tu kat entri korang ye hehe ,then paste kan link kat comment
2.Wajib follow blog Ira dan twitter Ira--> Ierah
3.Ikot korang lah nak tag sesiape atau tidak
4.Dan paling penting wajib follow semua blog dan twitter orang yang join segmen ni :)
Tarikh tamat : 16 December nie 

Okey copy j dr blog owner yang buat segmen nie coz malas nak taip sendiri.hahaha
Ok la selamat bersegman..Bye..!!

:: Shoping Lagi..!! ::

Image
بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Hye readers..!! Hari ni dah masuk 39 weeks 3 days CikPuanIsteri preggy. So ada lagi 4 hari lbh kurangye.  Ntah bile la nak kuar nie. Semua orang dah sibuk tanya "lom bersalin lagi k??". Tak kurang jugak yang suroh ambik cuti awal. Bukan tak nak cuti tapi macam rugi lak kalau cuti awal sangat duk umah tak buat pape. Sepanjang preggy nie CikPuanIsteri MC juz 2 hari j. Bukan nak tunjuk baik tapi tu la hakikatnya. Tak berapa suka nak ambik cuti kalau tak ada apa yang penting. Selagi boleh kerja memang CikPuanIsteri akan kerja. Dah bincang dengan Inchik Hubby kalau sampai hujung minggu nie tak bersalin jugak minggu depan baru start cuti 3 bulan tu. 
Oleh kerana Little B lambat keluar so hari Sabtu hari tu CikPuanIsteri & Inchik Hubby sempat lagi g jalan shoping apa yang patut. Dah lama dah intai benda nie akhirnya dapat jugak. Memang dari awal kawen lagi dah berniat kalau dikurniakan rezeki anak CikPuanIsteri nak breastf…

:: Yasmin J Hunwick ::

Image
Assalam....

Hye dears..!! Mesti korang rasa pelik tetibe ari nie CikPuanIsteri update sampai 2 entry. Kali nie tak nak cerita pasal my pregnancy. Sebenarnya tadi masa ngah blogwalking tetibe j terbaca pasal arwah Yasmin nie. Seyeslie CikPuanIsteri tak pernah tahu pon pasal kes die nie.

Yasmin J Hunwick atau nama sebenar Yasmin Johan Eusoffe seorang blogger yang masih muda.Kalau die panjang umur sekarang die baru j abis SPM. Tapi Tuhan lebih sayang die. Yasmin terlibat dalam 1 kemalangan ngeri kat Langkawi. Masa tu die naik motor ngan 2 orang lagi kawan die & semuanya meninggal. Arwah meninggal pada 3 Jun 2012. Lambat bebenor la baru CikPuanIsteri tau. Nampak sangat ketinggalan zaman..hahaha

Ok la xnk tulis panjang lagi coz susah update entry guna henpon nie. Macam nak tercabut tangan asyik typing eror memanjang. Nak tahu lagi pasal arwah boleh g kat blog die. Sekarang nie mak arwah da take over blog tu. So kalo korang rajin baca la. Nat tahu camne die ley xcident korang google j …

:: Seminggu Je Lagi ::

Image
بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
Selamat pagi..!!!! Hari nie masih diberi kesempatan lagi nak update entry. Little B masih lagi selesa kat dalam nie. Hari nie dah masuk 39 Weeks CikPuanIsteri preggy. Rasa macam baru semalam j dapat tahu pregnant. Masih ada masa lagi seminggu j tuk sampai due date. Tak sabar sangat nak jumpa my Little B nie. Nak kiss & huge sepuas-puasnya. Tapi kadanag-kadanag rasa macam tak percaya dah nak jadi EMAK ORANG. Mak pon selalu cakap rasa macam baru j mak lahirkan awak nie dah nak jadi mak orang pulak. Tapi tu la lumrah kehidupan yang kita kena lalui. Semua orang akan merasai juga. 

Perancangan nk cuti awal tu ada tapi tak tahu la jadi or tak. Kononya nak bed rest j la sampai bersalin. Simpan tenaga masa nak push nanti katenye. Mula-mula ingat nak cuti start 10.12.12 tapi takut bersalin lambat lak so boring duk umah sorang. Nak balik kampung tak sampai hati nak tinggal Inchik Hubby kat sini. Hati berbelah bahagi nie. Pikir punya pi…

:: Update 38 Weeks ::

Image
بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Hallooo...~~~~ Agak lama tak update. Mesti korang ingat CikPuanIsteri dah bersalin kan? Belum lagi la..huhuhu.. Minggu nie dah masuk 38 weeks tapi masih lagi tak ada tanda-tanda Little B nak keluar. Apa yang seronok sangat duk dalam perut ni gaknye.
Hari Jumaat hari tu gabra sekejap bila tetiba rasa cam sakit perut + keluar lendir masa buang air kecik. Ingat dah nak bersalin. Sibuk tanya senior-senior yang dah ada pengalaman. Ada yang kata dah masanya, ada juga yang kata lom lagi. Sakit tu tak berpanjangan. Juz rasa sakit dalam 10 minit pastu hilang. Cepat-cepat call mak tanya pendapat die. Mak kate kalau nak pergi hospital boleh jugak. Tapi CikPuanIsteri decide tunggu dulu sampai malam kalau sakit lagi maknanya dah nak bersalin lah tu. Tapi sampai ke malam tak ada dah sakit perut tu. Maybe tu cuma Braxton Hicks j. Punya la gabra tak hengat.hahahaha.. Almaklumlah tak pernah ada  pengalaman lagi kan. Inchik Hubby lagi la gabra. Se…

:: Counting The Precious Day ::

Image
بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Hye sweety..!!! Dah lama tak update. Sebenarnya dah lama nak buat entry ni tapi asyik tertangguh j. Buat sikit j terbehentii pastu buat lagi tinggal lagi.hahaha. Hari tu CikPuanIsteri & Inchik Hubby ada pergi kelas keibubapaan @ atenatal class kat Klinik Kesihatan Kempas. Pagi bersiap macam biasa nak g kerja tu. Sampai klinik tu lebih kurang 8.05am, tapi kat dalam buku merah tu nurse tulis pukul 8.00am. Tapi biasa la janji orang melayu kan. Mana la ada yang tepat. nasib baik CikPuanIsteri jawa..ekekekeke .... Terus daftar nama dapat la fail yang ada isi nota & air mineral 2 botol. Masa duduk dalam bilik ceramah sambil tunggu penceramah sister ada bagi 1 paket Drypers, tapi bukan la yang banyak tu, tapi yang 2 pcs j isinya. Rasanya sample j tu . Dalam kelas ni ada lebih kurang 7 modul yang membincangkan dari awal mengandung sampai la lepas bersalin. Siap tunjuk vedeo orang tengah bersalin lagi.huhuhu

Bukan main khusyuk lag…

:: Doakan Kami..!! ::

Image
بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Hye sugar ♥♥♥♥ ~_____~ Hari tu kan CikPuanIsteri ada bagitahu yang CikPuanIsteri g checkup kan?? Dan hasil dari checkup tu sangat tak puas hati. Korang tahu kenapa??? Sebab doktor yang check tu tak best..!!!!! Dah la doktor lelaki pastu muka ketat j. Orang tanya die jawab nak tak nak j. Bengang betol.!!

Part yang lain-lain semua macam biasa la. Alhamdulillah semua okey. Tapi bila part doktor check j terus rasa down sebab doktor tu cakap CikPuanIsteri ni mukin kena duduk wad sampai bersalin nanti. Doktor tu syak CikPuanIsteri punya uri kat bawah ( Placenta Previa). CikPuanIsteri cuba terangkan balik yang masa g scan dekat Klinik Min tu plasenta tu tak tutup jalan pon & Dr. azah kata tu normal. Tapi die tak nak dengar & die cakap "minggu ni pergi balik klinik tu buat scan & minggu depan tunjuk report tu kat sini. Kalau betul previa kena admit hospital sampai bersalin & mukin kena operete". Kalau korang kat …

:: Tanda - Tanda Bersalin ::

Image
بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Hye sweety..!!! Semenjak dua menjak nie CikPuanIsteri tak berapa ada mood nak update blog. Mood pon tak berapa nak bagus. Semua benda serba tak kena. Rasa M.A.L.A.S nak buat semua benda..huargghh...!!!  Mukin sebab badan dah makin berat & susah nk bergerak. Sekarang Litlle B dah nak masuk 35 weeks. Opkos la die dah makin berat. Nak jalan pon bercinta sangat. Sakit pinggag semakin menjadi-jadi. Tadi malam sakit pinggang sampai rasa nak nangis. Tak pernah rasa camtu. Inchik Hubby tolong urut & sapu minyak angin. Maybe nie petanda awal yang Little B nak kuar.(agaknye la kot)

Memandangkan ni first baby so CikPuanIsteri tak tahu camne sebenarnya sakit nak bersalin. Selagi boleh tahan memang CikPuanIsteri tahan j la. Tak nak g hospital coz takut kena admit lak nanti. CikPuanIsteri tak pernah lagi admit kat hospital sepanjang hayat nie.hehehe.. Tapi takut gak kalau-kalau terberanak kat rumah nanti camne???ekekekeke ^____^

Ok kat…

:: Lenggang Perut ::

Image
بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Morning...!!!! Hari ni baru ada masa nak hapdet blog. Nie semua sebab komputer CikPuanIsteri yang kat opis nie tak boleh nak access internet. Ntah kat mana yang rosak or silap tak tahu la. Tunggu technician datang lambat la plak. Nak hapdet kat umah malas lak.hehehe.. Hari khamis hari tu CikPuanIsteri ada checkup kat KKIA Kempas. Macam biasa la datang pukul 7.45 balik pukul 11.30. Berjanggut tunggu kat dalam klinik tu. Yang buat CikPuanisteri bertambah bengang bila ada suami-suami yang teman isteri buat checkup duduk sekali dalam klinik. Dah la klinik tu kecik j, kalau suami-suami yang sihat walafiat tu dah duduk dalam klinik tu kitaorg yang bawak perut ni nak duduk mana???? Tak payah la nak berkepit sangat dengan isteri tu cik abang oiii...!! Tak ada sapa pon nak ngurat. Kesian la sikit kat kami yang terboyot-boyot nie nak duduk pon tak ada tempat. Dah la masa tu CikPuanIsteri tak makan lagi, yela kan kena minum air gula mana bo…

:: Persiapan Sambut Orang Baru ::

Image
بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Morning...!!!! Lama tak hapdet entry..hehehe... Lepas breakfast mata ngantok lak. Tambahan pulak hari nie sistem kat opis tak leh pakai so CikPuanIsteri boleh la hapdet enty baru tuk hilangkan ngantuk. Kejam celik kejam celik dah masuk 8 bulan dah si kecik bonda nie. Lebih kurang sebulan lebih j lagi nak menjengah dunia. Kalau ikut bulan memang lagi sebulan tapi kalau ikut minggu lagi 7 minggu. CikPuanIsteri pon tak paham kenapa nurse kira 40 minggu sedangkan sepatutnya kita mengandung juz 9 bulan 10 hari. Tak kisah la tu kan yang penting semua selamat.
Bila dah makin dekat ni persiapan kene la buat. Boleh dikatankan hampir 90% dan settle. Tinggal lagi 10% j yang lom settle. Itu pun juz nak beli stroller & car seat tuk baby j. Ada ke aunty2 or uncle2 yang nak sponsor???hahaha... Kiranya checklist yang dah dibuat hari tu hampir settle la.

Dah masuk dalam kotak siap-siap nak bawa balik kampung. Mak Tok nak tengok apa yang bonda…

:: Bukan Nak Kaya Tapi Nak Senang ::

Image
بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Hye guys... Semanjak dua menjak nie CIkPuanIsteri memang ada busy sikit. Cewah mengalahkan YB la plak..hahaha.. Almaklumlah baru j nak berjinak-jinak dengan perniagaan online ni. Saja nak cari rezeki lebih. Bukan nak kaya sangat tapi cukup la sekadar menambah pendapatan.

Kalu koarng rajin jemput la singgah kat Page Shopaholic Collections atau pon korang boleh la tgk kat Blog Shopaholic Collections. Tapi kat blog lambat sikit hapdet sebab kat pesbook lg senang. Tapi kalau korang baik hati tolong lah promote ngan kengkawan korang yerk.hehehe. CikPuanIsteri jual barang dari Sophie Paris nie. Korang pernah dengar x?? Nak tahu ape kejadahnya Sophie Paris nie?? korang klik j gambar tu..Kalau nak oerder lagi bagus.ekekeke...


Kenalkah anda pada Sophie Paris? Cewah, ayat skema betul. Sophie Paris ni jenama fashion yang berasal daripada Perancis, tapi dimulakan di Indonesia. Dah ada kat sana lebih 15 tahun, lepas tu ke Filipina,Vietnam dan …

:: Inchik Hubby Jadi Doktor Gigi ::

Image
بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Morning...!!!! Mesti korang pelik j baca tajuk entry CikPuanIsteri kali ni.hahaha. Semalam tanpa dijangka Inchik Hubby telah brjaya menjadi seorang doktor gigi walaupun sekejap j. Kisahnya camnie, semalam petang balik j kerj terus la masak. Rutin harian la tu kan. Hari tu Inchik Hubby ada beli ikan apa ntah. Nak kata ikan siakap macam bukan. Ikan jenis ada sisik & kulit hitam. CikPuanIsteri ni bukan kenal pon jenis-jenis ikan yang ada sisik ni.hahaha. Ikan tu boleh dikatakan besar la jugak, tapi Inchi Hubby beli yang dah siap potong. So die beli 4 potong. Cengkononya nak masak 3 rasa ngan sayur campur.



Lepas berjemaah Maghrib kitaorg pon makan la. Tengah syok makan tetiba CikPuanIsteri tergigit tulang ikan. Padahal tulang ikan tu punya la besar. Rasanya sebelum masuk mulut dah cek tak ada tulang tapi ntah camne boleh muncul lak tetibe. Tulang tu plak tercucuk kat gusi & celah gigi. Besar kot tulang tu..!!! Mula-mula ingat…

:: Tua Sudah ::

Image
بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Selamat sejahtera semua...!!! Huarghh tua sudah saya...hahaha.. Tak ada idea nak tulis apa. Otak betul-betul tengah blank. Maybe sebab umur dah bertambah so otak baru nak refresh balik, tu yang blurr j..ekekekeke. Blog pon refresh jugak kot. Ntah nape kat pageviews tu teibe kosong. Maca baru-baru buat blog pulak. Padahal sebelum nie dah banyak orang view blog ni. Ntah-ntah ada yang tersalah tekan kot.huhuhu

Celebrate besday ngan opismate
Secret recepi cake (macadamia)
Pagi sebelum g kj. Perut dah boyot oiiii~~~ malu
Entry pendek j hari ni. Ok lah bye..