Bahagia Selamanya

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Ammar Rizqy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Muhammad Aiman Rifqy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

:: First day as a fulltime housewife ::

Monday, December 17, 2012
♡♥ Assalamualaikum.... ♡♥

Hari pertama jadi suri rumah sepenuh masa sangat la boring. Tak tahu nak buat apa. pagi bangun tido basuh baju pastu kemas rumah sikit dah siap. masak lak buat dlm pukul 11am coz juz masak tuk diri sendiri j kan. hari nie masak sambal sardin & telur goreng j. cukup la tu tuk makan sorang. nak masak banyak pon bukan ada orang nak makan. mula terfikir nak buat brownies tuk minum petang, tapi bila selak barang kat dapur susu cair da expired la pulak. so cancel la nak buat brownies. dah lama tak membaking so bila jadi fulltime house wife nie ada la masa. 

esok petang ada checkup last sebelum admit hospital. so boleh keluar cari bahan nak buat pavlova. dah lama teringin nak buat sebenarnya tapi malas menguasai diri. esok beli bahan ari rabu boleh buat. boleh bawak balik kampung. tak sure lagi balik kampung ari rabu or ari khamis. semua terpulang pada driver..ekeke. ari khamis nie cuti bagi rakyat negeri johor sempena kemangkatan almarhum sultan ismail. harap-harap la jadi pavlova tu nanti. kalau jadi nanti CikPuanIsteri share ngan korang k...

Hari nie lilttle b masih lagi selesa duduk kat dalam nie. tak ada lagi tanda yang die nak keluar. betul-betuk seronok la die kat dalam sampaikan tak reti diam. asyik main tendang-rendang j. maybe sebab da tak cukup tempat die nak main. hari nie jugak CikPuanIsteri kene cirit birit. ntah kat mana silapnye gaknye. nak kata makan benda bukan-bukan tak jugak. setakat nie da 3 kali kuar masuk toilet. tapi tak pergi klinik pon coz larat lagi.kalau malam & esok still lagi tak ok baru g klinik.

keadaan muka yang makin teruk akibat dari alergi.setiap ibu mengandung mesti akan hadapi alergi cuma jenis alergi j yang membezakan. macam CikPuanIstei kena jerawat pasir. penuh 1 muka & leher. makin nak dekat bersalin makin menjadi-jadi jerawat nie. sampaikan dah tak ada ruang lagi kat muka nie. harap la bila da deliver nanti hilang semua nie. malu woOo..!!


ok la setakat nie j dullu...esok-esok hapdet lgi...bubye...

:: Bila Nak Keluar Nie?? ::

Friday, December 14, 2012
 ☆★Salam...☆★

Hari ni dah masuk minggu ke 40 CikPuanIsteri pregnant. Maknanya dah 10 bulan???? Tu jangkaan j la. Semalam ada checkup, so macam biasala rutin setiap kali checkup. Ntah camne semalam hampir nak kantoi ngan nurse coz tak pegi buat urine test.hahaha.. Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jugak. Sebabnya Ibu yang datang cek perut banyak tapi bekas urine sikit j. So mesti ada yang tak buat urine test.hehehehe. Ala lagi pon minggu lepas kan dah buat, so kira ok la kan minggu nie tak buat. Leceh la nak buat urine test nie.

Ok first nak mntak ampun kalo de salah ejaan coz kali nie hapdet guna henpon lg. Maybe lepas nie banyak hapdet guna henpon j. Hari nie hari last kerja, minggu depan da start cuti 3 bulan. Memandangkan due pon da sampai tapi tak bersalin lagi adalah lebih baik merehatkan diri kat umah. Dah tak larat nak bawak perut lg.ekekeke. Tahun depan 18.03.13 baru masuk kerja lagi. Lama giloss cuti. →sbnarnye nak taip prenggan yg nie kat atas tu tapi da trtaip kat sini lak..so konon korang baca la yang nie dulu ekk←

→Sambung balik dari perenggan pertama←
Nak dijadikan cerita sebenarnya CikPuanIsteri dah overdue sbnarnye. so nurse juz bagi masa seminggu j lagi. kalo lepas seminggu tak bersalin jugak kene la serah diri kat hospital. alahai redha j la dengan apa yang berlaku. da tak boleh nak pikir apa lagi sekarang nie. yang paling penting baby selamat & sihat. tu k yang terfikir dalam kepala otk. dah tak nak pikir benda lain lagi da. nurse bagi tempoh sampai ari jumaat kalao tak bersalin sila serah diri kat hospital pilihan hati. tak kisah la hospital mana yang CikPuanIsteri nak. sekarang nie doa baby kuar sebelum jumaat minggu depan
. kot2 la baby nak kuar 20.12.2012.hehehe..tak dapat 12.12.2012 pon tak apa lah kan. apa lah yang ada pada tarikh. yang penting semuanya selamat.

Hospital kami da decide nak pilih yang mana. tapi bukan la hospital private, sepital gomen jerk. memandangkan ktorg nie kj gomen so dapat la guna GL. ala kalo kat sepital private po sakit jugak.huhuhu..so ktorg decide kalo bersalin kat JB ktorg pilih Hospital Sultan Ismail. in case la kalo ktorg lom balik muar lagi. ktorg pilij hospital nie sebab tak ramai oramg sangat. ada yang kate hospital nie xde doktor pakar kalau nak di bandingkan dengan Hospital Sultanah Aminah. ktorang ada pergi survey kat HSA kebetulan masa tu kawan inchik Hubby baru dapat second baby & masuk wad kelas pertama. tu pon kire boleh tahan crowded. nie kan pulak wad second class. ntah camne gaknye. maklumlah kte nie kuli j mane layak duk first class.ekekeke...kalo kat HSI xde la ramai msna. so ada la privacy sikit. nie kite da la sakit dengan orang ramai lagi tak ke bertambah serabut. CikPunIsteri tak suka sangat tempat yang ramai orang. boleh tension dibuatnya. Kalo sempat balik muar lak mestila g Hospital Pakar Sultanah Fatimah. da tu j sepital yang ada kat muar tu. lagi pon Inchik Hubby da amek kursus rakan suami tuk teman CikPuanIsteri maduk labour room nanti.

 boleh dikatan semuanya da ready. tinggal tunggy little b j nie. die j yang lom ready nak keluar tengik dunia. sedap sangat agaknye duk kat dalam perut bonda nie. bondanya pulak banyak lemak. so sedap j la die landing. doakan baby keluar sebelum hari jumaat minggu depan yerk..amin.. macam-macam dah cuba. air selusuh dah minum, air akar fatimah pon sah jugak, banyakkan jalan sampai bengkak kaki nie ha, tak tahu nak buat apa lagi. Inchik Hubby kate kalau da tibe masanya nanti pandai la baby keluar...


akar fatimah yang da direndam


♡♥♡♥doakan segala urusan kami didunia & diakhirat dipermudahkan..aminn ♡♥♡♥

□CikPuanIsteri nak mnta maaf kalau selama ni ada buat salah sama ada sengaja or tak. halalkan makan minum CikPuanIstero selama nie.doakan kami selamat..aminn□

:: Sakit wei T____T ::

Wednesday, December 12, 2012

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Halllooo..!! Hari nie tak berapa ada mood sangat. Tak banyak pon nak tulis. Juz nak share tadi CikPuanIsteri ada g Hospital Sultan Ismail coz sakit perut & sakit pinggang da 3 hari. Ingat dah boleh bersalin tapi rupa-rupanya belom lagi. Sampai j hospital terus g bilik saringan tuk ibu mengandung. Pastu daftar nama & tunggu die panggil tuk cek. Bila nama dah panggil die pon cek macam biasa & part yang paling takut masa die nak cek bukaan pintu rahim. Doktor yang buat tu comel j. Syukur dapat doktor pompuan. So tak adalah malu sangat walaupon hakikatnya malu jugak. Bila die da ready nak seluk die suro CikPuanIsteri tarik nafas. Bersungguh-sungguh la tarik nafas. dalam hati baca doa Nabi Yunos masa kat dalam peurt ikan yu. Itu pon tonggang tebalik baca akibat dari nebes nak kena seluk. Muka buat selamba j & tenangkn fikiran.

Tetiba ada rasa benda masuk kat tuttt.... Masa mula-mula tak lah sakit sangat tapi die godek tuk cek pintu rahim tu mula la rasa sakit. Huwaaaa.. Betol la orang kata kena seluk nie sakit. Tapi tak lah sakit macam nak bersalin. Doktor bagitahu pintu rahim masih belum terbuka. Alahai frustnyaMyEm0.Com... Ingat dah buka walaupon 1cm pon jadi la. Mukin CikPuanIsteri terlalu mengharap baby keluar dalam masa terdekat ni. Doktor bagi balik, kalau sakit lebih kuat & kerap datang semula ke hospital. Masa lepas kena seluk nie rasa fobia pula nak buang air kecik. Seyeslie memang takut nak g toilet. Lama gak rasa pedih tu nak hilang. Inchik Hubby cuba tenangkan dengan bagi kata semangat. Sebagai upah balik dari hospital g makan McD. hahahaha... Tu baru sakit kena seluk, lom lagi sakit bersalin..!!!huwaaaMyEm0.Com

Ya ALLAH permudahlanlah urusanku di dunia & di akhirat... Amin

P/s :-
-korang doakan CikPuanIsteri selamat bersalin yerk.amin...

:: Follow Sampai Lebam ::

Monday, December 10, 2012
بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Okey nie kalipertama CikPuanIsteri nak join segmen yang blogger lain buat. Selama nie berblogger pon syok sendiri jerk.hahaha.. Lebih kurang cam kera sumbang la jugak. Jom join segmen nie. Boleh tambah kawan ^_____^

Kalo korang nak tahu lebih lanjut boleh klik j kat gambo atas nie.

Syarat senang j :

1. Buat entri pasal Segmen Jom Follow Sampai Lebam,jangan lupe tempekkan banner yang tak seberape tu kat entri korang ye hehe ,then paste kan link kat comment

2.Wajib follow blog Ira dan twitter Ira--> Ierah

3.Ikot korang lah nak tag sesiape atau tidak

4.Dan paling penting wajib follow semua blog dan twitter orang yang join segmen ni :)

Tarikh tamat : 16 December nie 


Okey copy j dr blog owner yang buat segmen nie coz malas nak taip sendiri.hahaha

Ok la selamat bersegman..Bye..!!

:: Shoping Lagi..!! ::

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Hye readers..!! Hari ni dah masuk 39 weeks 3 days CikPuanIsteri preggy. So ada lagi 4 hari lbh kurangye.  Ntah bile la nak kuar nie. Semua orang dah sibuk tanya "lom bersalin lagi k??". Tak kurang jugak yang suroh ambik cuti awal. Bukan tak nak cuti tapi macam rugi lak kalau cuti awal sangat duk umah tak buat pape. Sepanjang preggy nie CikPuanIsteri MC juz 2 hari j. Bukan nak tunjuk baik tapi tu la hakikatnya. Tak berapa suka nak ambik cuti kalau tak ada apa yang penting. Selagi boleh kerja memang CikPuanIsteri akan kerja. Dah bincang dengan Inchik Hubby kalau sampai hujung minggu nie tak bersalin jugak minggu depan baru start cuti 3 bulan tu. 

Oleh kerana Little B lambat keluar so hari Sabtu hari tu CikPuanIsteri & Inchik Hubby sempat lagi g jalan shoping apa yang patut. Dah lama dah intai benda nie akhirnya dapat jugak. Memang dari awal kawen lagi dah berniat kalau dikurniakan rezeki anak CikPuanIsteri nak breastfeed baby selagi mampu. Dan Alhamdulillah Alllah makbulkan doa kami. Sekarang tiba masanya CikPuanIsteri laksanakan niat tu. Macam yang korang tahu susu ibu adalah susu terbaik kan. Sapa yang tak nak bagi yang terbaik tuk anak die. 

Sebelum nie CikPuanIsteri ada buat entry pasal breast pump nie. Tapi sayangnya offer yang kat One Baby World tu dah tak ada. So berpaling arah ke Fablous Mom pulak. Lagi pon Fablous Mom ada outlet kat Johor. Boleh la g terus kat kedai & tanya camne nak pakai. Yela firstime kot nak pakai benda nie. Mana tahu kan.

Antara hasil tangkapan yang sempat dirembat.hehehe.
Tomme Tippe tu beli kat tempat lain tau bukan beli kat Fablous Mom.

Banyak gak kitaorang dapat diskaun. Kan sekarang ngah musim Year End Sale. So dapat la diakuan 20%. Harga breast pump tu RM 388.00 pastu tambah lak ngan extra breast shield set RM 70.00 so total RM 458.00. Tapi kitaorg juz bayar RM 338.00 j. Dapat la less lebih kurang 26%. Botol Jinggle Junggle tu pulak harga asal RM 24.90 and ada less 20% so tinggal RM 19.90. Terus j grab 2 kotak. Korang boleh check kat laman web die sebelum g kedai kalau nak tahu apa yang tengah sale. So sampai sana tinggal sambar j la kan.

Jamu lak CikPuanIsteri cuba guna Nona Roguy punya produk. Tengok dari feedback mommies yang pernah pakai ok jamu tu. So CikPuanIsteri pon try la guna kan. Jamu nie pon CikPuanIsteri dapat harga murah dari pasaran. So sesape yang nak jamu Nona Roguy murah boleh la jenguk kat blog Kak Engku nie. Harga memang sangat la berbaloi.

Dengan harapan dapat la kurus lepas makan jamu nie nanti.hahaha

Kenapa CikPuanIsteri tak beli jamu dengan Mak Bidan kampung?? Sebab jamu kampung biasanya dalam bentuk serbuk yang kena bancuh dengan air. CikPuanIsteri pulak jenis yang tak suka bau & rasa jamu. So kalau beli yang nie kan dah siap dlam kapsul tinggal telan j. Tu pon tak tahu lagi boleh telan or tak. Memang dari dulu CikPuanIsteri tak suka la. Sayur peria pon tak makan sebab dia ada bau & rasa yang tak berapa nak best. Kopi pon tak minum sebab bau die kuat & rasa yang agak pahit.hahaha.. Mengada j lebih aku nieh..!!!


Ok param dengan pilis lak CikPuanIsteri pakai yang kat atas nie. Benda-benda nie senag j nak dapat kat mana-mana kedai yang jual jamu or kedai yang jual set berssalin. Mesti dorang ada punya. Yang nie memang famous la. Harga pon murah j tak adalah mahal mana. Tapi bau die MasyaALLAH kuat gilosss. Macam nak pengsan. Tak dapat bayangkan nanti macam mana nak pakai bila dalam pantang. Mesti separuh mati menahan bau. Inchik Hubby kate CikPuanIsteri nie manja sangat, ada je yang tak kena.hahaha

Menantu : Anak mak nie manja sangat. Sikit-sikit mak. Semua nak ikut cakap die j...
Mertua : Dah sorang nie j la anak perempuan yang mak ada..Memang la manja...
Menantu : .........MyEm0.Com 
Anak : hahahaha...!!!!MyEm0.Com 

Konon nak mngadu tapi???hahaha.. Nie la yang buat CikPuanIsteri bertambah-tambah sayang kat mak. Mak & abah dah paham sangat perangai anak die nie. So diorang memang dah tak pelik la kalau anak die nie demand macam-macam. Nasib badan la Inchik Hubby dapat bini anak mak nie. Kena la tahan je..hehehe

Melalut sudeyyy..!!! Maka lengkap lah checklist tuk baby & bonda. Ok la nanti kalau CikPuanIsteri dah guna barang-barang tu CikPuanIsteri akan share ngan korang lagi k. Doakan CikPuanIsteri bersalin secepat mukin tau. Takut overdue lak nanti. Jeles bila tengok rakan seperjuangan yang sama-sama pregnant dah bersalin. Kita nie duk menunggu lagi. Doakan kami yerk.. ^_____^


:: Yasmin J Hunwick ::

Friday, December 7, 2012


Assalam....

Hye dears..!! Mesti korang rasa pelik tetibe ari nie CikPuanIsteri update sampai 2 entry. Kali nie tak nak cerita pasal my pregnancy. Sebenarnya tadi masa ngah blogwalking tetibe j terbaca pasal arwah Yasmin nie. Seyeslie CikPuanIsteri tak pernah tahu pon pasal kes die nie.

Yasmin J Hunwick atau nama sebenar Yasmin Johan Eusoffe seorang blogger yang masih muda.Kalau die panjang umur sekarang die baru j abis SPM. Tapi Tuhan lebih sayang die. Yasmin terlibat dalam 1 kemalangan ngeri kat Langkawi. Masa tu die naik motor ngan 2 orang lagi kawan die & semuanya meninggal. Arwah meninggal pada 3 Jun 2012. Lambat bebenor la baru CikPuanIsteri tau. Nampak sangat ketinggalan zaman..hahaha

Ok la xnk tulis panjang lagi coz susah update entry guna henpon nie. Macam nak tercabut tangan asyik typing eror memanjang. Nak tahu lagi pasal arwah boleh g kat blog die. Sekarang nie mak arwah da take over blog tu. So kalo korang rajin baca la. Nat tahu camne die ley xcident korang google j la yerk.ekekeke..


p/s:-
-abaikan la typing eror tu yerk. Susah nak update bile guna henpon nie. Kecik bebenor kalo nk bandingkan ngan laptop @ pc.
-nie link blog arwah : http://misschronicz.blogspot.com/
-jangan lupa sedekah al-fatihah tuk arwah.

:: Seminggu Je Lagi ::

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Selamat pagi..!!!! Hari nie masih diberi kesempatan lagi nak update entry. Little B masih lagi selesa kat dalam nie. Hari nie dah masuk 39 Weeks CikPuanIsteri preggy. Rasa macam baru semalam j dapat tahu pregnant. Masih ada masa lagi seminggu j tuk sampai due date. Tak sabar sangat nak jumpa my Little B nie. Nak kiss & huge sepuas-puasnya. Tapi kadanag-kadanag rasa macam tak percaya dah nak jadi EMAK ORANG. Mak pon selalu cakap rasa macam baru j mak lahirkan awak nie dah nak jadi mak orang pulak. Tapi tu la lumrah kehidupan yang kita kena lalui. Semua orang akan merasai juga. 


Perancangan nk cuti awal tu ada tapi tak tahu la jadi or tak. Kononya nak bed rest j la sampai bersalin. Simpan tenaga masa nak push nanti katenye. Mula-mula ingat nak cuti start 10.12.12 tapi takut bersalin lambat lak so boring duk umah sorang. Nak balik kampung tak sampai hati nak tinggal Inchik Hubby kat sini. Hati berbelah bahagi nie. Pikir punya pikir dah buat keputusan kalau minggu depan tak bersalin jugak nak ambik cuti start dari 17.12.12 sampai la 90 hari. Setakat nie larat lagi nk berjalan g kerja & shoping. Tapi tak lah sekuat dulu. Sekarang jalan sikit j rasa nak terkencing. So agak susah la jugak nk g jalan-jalan kat pasar malam. Yela kat situ mana la ada toilet, buatnya nak terkencing time tu camne??? So setiap kali nak berjalan mesti make sure tempat yang nak pergi tu ada toilet. Kaki pon senang bengkak bila banyak berjalan. Tu yang tak best.


Hari tu g klinik doktor cakap baby masih lagi lom engage. Lebih kurang dalam minggu depan kot baru bersalin. Alahai bila dengar lama lagi la nak bersalin nampak gayanya. Jeles j bila tengok kawan-kawan yang seangkatan dah selamat bersalin. Takut la pulak kalau over due nanti kena bersalin paksa (induce). Orang kata induce nie lagi sakit dari bersalin biasa. Yela baby kena paksa keluar kan. Pastu kena masuk ubat lak. Kalau boleh CikPuanIsteri nak natural birth. Baby lahir tanpa paksaan. Tapi kita hanya mampu merancang selebihnya hanya DIA yang Maha Mengetahui. Apa yang mampu CikPuanIsteri & Inchik Hubby buat sekarang adalah doa supaya dipermudahkan segalanya. Korang pon tolong la doakan kami jugak ye.. Terima kasih..MyEm0.Com




:: Update 38 Weeks ::

Saturday, December 1, 2012
بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Hallooo...~~~~ Agak lama tak update. Mesti korang ingat CikPuanIsteri dah bersalin kan? Belum lagi la..huhuhu.. Minggu nie dah masuk 38 weeks tapi masih lagi tak ada tanda-tanda Little B nak keluar. Apa yang seronok sangat duk dalam perut ni gaknye.

Hari Jumaat hari tu gabra sekejap bila tetiba rasa cam sakit perut + keluar lendir masa buang air kecik. Ingat dah nak bersalin. Sibuk tanya senior-senior yang dah ada pengalaman. Ada yang kata dah masanya, ada juga yang kata lom lagi. Sakit tu tak berpanjangan. Juz rasa sakit dalam 10 minit pastu hilang. Cepat-cepat call mak tanya pendapat die. Mak kate kalau nak pergi hospital boleh jugak. Tapi CikPuanIsteri decide tunggu dulu sampai malam kalau sakit lagi maknanya dah nak bersalin lah tu. Tapi sampai ke malam tak ada dah sakit perut tu. Maybe tu cuma Braxton Hicks j. Punya la gabra tak hengat.hahahaha.. Almaklumlah tak pernah ada  pengalaman lagi kan. Inchik Hubby lagi la gabra. Setiap satu jam tanya ada sakit or tak.huhuhu

38 weeks

Banyak juga perubahan yang CikPuanIsteri alami bila dah masuk 38 weeks nie. Pertamanya berat makin naik. Tu perkara biasa la kan. Asyik nak makan j mulut ni. Pagi wajib breakfast pastu lunch, balik kerja pulak terus masak & makan, malam nanti sambil tengok Adam & Hawa request burger dengan Inchik Hubby.hehehe..Inchik Hubby pon dah paham setiap malam die akan buat burger tuk bini die nie..ekekeke.. Yang keduanya makin kerap kencing. Rasanya Little B dah menurun so menekan pundi kencing. Tu yang buat CikPuanIsteri asyik kuar masuk toilet j. Paling kurang 2 jam sekali. Sehari tak tahu la berapa kali. Selain tu CikPuanIsteri punya sistem kumbahan pon makin lancar. Setiap kali makan mesti nak melabur terus. Kalo makan pagi tengahri dah melabur. CikPuanIsteri bukan jenis yang senang nak melabur. Normal 2 @ 3 hari sekali melabur. Sekarang kalau makan 3 kali so melabur 3 kali jugak. Bila fikir-fikir bagus jugak camtu. Tak adalah risau kalau sembelit bila dalam pantang nanti. Seksa WoOoO kalau sembelit masa dalam pantang. Dah la korang tengah sakit kat tempat tutttt pastu sembelit pulak...fuuhhh..!!! Double sakit. Korang bayangkan la sendiri.

Ok dah la update entry nie. Tak larat nak duduk lama. Perut lak sekejap-sekejap mengeras. Rasa sangat tak selesa. Esok nk g chechup kat klinik. Sebenarnya banyak benda nak upadate tapi tak larat nak duduk lama sangat. Nextime update lagi yerk. Doakan baby kuar minggu nie & dipermudahlan segalanya...amin...

P/s:-
- Inchik Hubby ngah sibuk tengok bola Malaysia Vs Indonesia macam nak tercabut anak tekak die terjerit-jeirt.
-abaikan gambar yg blur tu..hehehe

:: Counting The Precious Day ::

Tuesday, November 20, 2012

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Hye sweety..!!! Dah lama tak update. Sebenarnya dah lama nak buat entry ni tapi asyik tertangguh j. Buat sikit j terbehentii pastu buat lagi tinggal lagi.hahaha. Hari tu CikPuanIsteri & Inchik Hubby ada pergi kelas keibubapaan @ atenatal class kat Klinik Kesihatan Kempas. Pagi bersiap macam biasa nak g kerja tu. Sampai klinik tu lebih kurang 8.05am, tapi kat dalam buku merah tu nurse tulis pukul 8.00am. Tapi biasa la janji orang melayu kan. Mana la ada yang tepat. nasib baik CikPuanIsteri jawa..ekekekeke .... Terus daftar nama dapat la fail yang ada isi nota & air mineral 2 botol. Masa duduk dalam bilik ceramah sambil tunggu penceramah sister ada bagi 1 paket Drypers, tapi bukan la yang banyak tu, tapi yang 2 pcs j isinya. Rasanya sample j tu . Dalam kelas ni ada lebih kurang 7 modul yang membincangkan dari awal mengandung sampai la lepas bersalin. Siap tunjuk vedeo orang tengah bersalin lagi.huhuhu

Bukan main khusyuk lagi Inchik Hubby...Siap ada buku nota lagi..hehe

Setiap modul lak dorang akan buat kuiz. So sapa yang dapat jawab dapat lah hadiah. Imchik Hubby orang pertama yang jawab soalan kuiz tu.huhuhu... So dapat la hadiah tapi tak sempat nak snap picture coz masa tu pon jawab suka-suka j, tak sangka lak betol jawapanya. Lepas dah dapat hadiah tu makin la Inchik Hubby galak nak menyalin nota. Kononya nak jawab semua soalan, tapi sape yang dah jawab tak boleh jawab lagi.ekekeke

Modul yang paling best masa nurse buat demo mandikan baby & cara breasfeed baby. Ada baby yang real tau. Sangat la qute baby tu. Sibuk la Inchik Hubby amek gambar baby tu. Baby pon sporting gilosss. Diam j masa nurse mandikan die. Alangkah bagusnya nanti kalau Little B camtu.hehehe..

comey kan???? baru j 5 hari lahir

Klinik tu pinjam baby nie dengan mak die sekali coz nanti mak baby akan ajar ktorg cara nak breastfeed dengan cra yang betul. Masa nie kaum-kaum bapa kena keluar. Mana boleh nengok kan. Mak baby nie pon comel j, tak la besar mana. Lepas belajar breastfeed kiotrang dapat makan. Menu hari tu nasi lemak, sandwich telur & kuih kasturi. Ok la jugak kan. Bila dah kenyang makan mula la mata pon kuyu j.

Tadi bersungguh salin nota, sekarang???? ZzZzZzZ

Antara ibu & ayah yang datang

Yang dalam sampul tu hadiah yang ktorg dapat

Masa 16.11 kitaorang ada juga g Ceramah Rakan suami kat Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar. Ktorg standby j kalau la CikPuanIsteri tebersalin kat Muar so Inchik Hubby boleh la teman kat dalam dewan bersalin annti. Tu salah satu syarat yang wajib tuk para suami yang nak teman isteri masa bersalin. Tapi tuk Hospital Muar j la. Nurse da bawak ktorg pergi melawat dewan bersalin. Fuyoooo..!! cantik giler dewan bersalin die. Terus rasa semangat nak bersalin kat HPSF.hahaha..Inchik Hubby pon kata cantik & selesa. Siap da plan kalo da rasa sakit sikit terus balik Muar.ekekeke

Dah ada benda ni baru boleh Inchik Hubby teman nanti

Hari Ahad balik JB terus g Aeon Bukit Indah jalan-jalan cari Big Apple Donuts & Coffee. Nak melantak puas-puas sebelum berpantang. Petang nie nak g beli durian creepe pulak. Tadi pon kek cheese meleleh baru sampai. Melantak j la kerjanya..hehehe

Big Apple Donuts & Coffee

Durian Creepe..Nyum3..!!Nak order klik sini.

Cheese Cake meleleh..super delicous..!!!Nak order klik sini.

Ok nak blik dah. Hari nie halfday lagi petang kene g checkup. Dah dekat nie lagila kene seminggu sekali. Alhamdulillah uri dah naik. So tak jadi la duk hospital. Nasib baik baby dengar kata bonda. Hari-hari pujuk baby untuk naikan uri. Mudah-mudahan segalanya dipermudahkan. Tinggal tunggu masa yang sesuai j nak keluar ni. Inchik Hubby dah pesan kalau terasa sakit masa dia tidur kejut dengan penuh perasaan. Almaklumlah kalau dah tido tak hengat dunia. Bom meletup kat sebelah pon tak sedar. Doakan kami yerk..!!! Adios..

P/s :-
- dah update gambar Little B yang baru. Boleh tgk kat side bar tu. ^____^

:: Doakan Kami..!! ::

Thursday, November 8, 2012

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Hye sugar ♥ ~_____~ Hari tu kan CikPuanIsteri ada bagitahu yang CikPuanIsteri g checkup kan?? Dan hasil dari checkup tu sangat tak puas hati. Korang tahu kenapa??? Sebab doktor yang check tu tak best..!!!!! Dah la doktor lelaki pastu muka ketat j. Orang tanya die jawab nak tak nak j. Bengang betol.!!


Part yang lain-lain semua macam biasa la. Alhamdulillah semua okey. Tapi bila part doktor check j terus rasa down sebab doktor tu cakap CikPuanIsteri ni mukin kena duduk wad sampai bersalin nanti. Doktor tu syak CikPuanIsteri punya uri kat bawah ( Placenta Previa). CikPuanIsteri cuba terangkan balik yang masa g scan dekat Klinik Min tu plasenta tu tak tutup jalan pon & Dr. azah kata tu normal. Tapi die tak nak dengar & die cakap "minggu ni pergi balik klinik tu buat scan & minggu depan tunjuk report tu kat sini. Kalau betul previa kena admit hospital sampai bersalin & mukin kena operete". Kalau korang kat tempat CikPuanIsteri apa perasaan korang????


Masa tu rasa down sangat. Tak sabar nak tunggu hari Jumaat coz nak g klinik Min. Rasa cam nak g malam tu jugak. Tapi Inchik Hubby tenangkan CikPuanIsteri everything will be okey.Harap-harap la plasenta tu naik. Tu la yang susahnya bila kita checkup kat klinik kerajaan nie. Lagilah Klinik Desa coz diorg tak ada kelengkapan yang cukup. Mesin scan pon tak ada. =_____='


Uri Bawah (Placenta Previa)



Anda seorang wanita yang hamil 7 bulan, kemudian ketika ultrasound scan dijalankan, doktor memberitahu anda bahawa kedudukan uri anda berada dibawah. Apakah anda terkejut dan mengerti makna uri dibawah? Atau anda membiarkan sahaja maklumat itu menjadi sebahagian daripada misteriiiii? Atau anda membiarkan sahaja ia menjadi penyebab kematian bagi ibu mengandung?? Pada pendapat saya, amat wajar wanita yang mengandung mengetahui serba sedikit mengenai masalah ini.


Dalam bahasa perubatan, uri dinamakan sebagai placenta, manakala pelekatan uri dibahagian bawah uterus berdekatan dengan internal os atau pun cervix ( pintu rahim ) ialah placenta praevia. Untuk memahami maksud dengan jelas, mari kita lihat ilustrasi dibawah.


Dalam keadaan normal, pelekatan uri haruslah tidak menutupi cervix supaya tidak menghalang proses kelahiran dimana bayi akan melalui cervix (pintu rahim). Ia boleh melekat di mana-mana bahagian rahim seperti di depan (anterior), belakang (posterior), bahagian sisi(lateral) dan atas (fundus ). Dalam contoh di atas, placenta tersebut melekat sepenuhnya di pintu rahim menyebabkan bayi tidak boleh dilahirkan secara normal.


Placenta praevia boleh dibahagikan kepada beberapa tahap iaitu :

1) Complete ( sepenuhnya )
2) Partial ( sebahagian)
3) Marginal ( menghampiri tetapi tidak menutupi )
4) Low lying ( berdekatan dengan pintu rahim tetapi masih lagi tidak menutupinya ).


Antara faktor-faktor risiko untuk mendapat placenta praevia ketika mengandung adalah seperti berikut:

1) Peningkatan usia
2) Mengandung lebih daripada 2 kali ( multiparity)
3) Mengandung kembar (twin pregnancy )
4) Sejarah pembedahan melibatkan rahim ( caesarean section )
5) Keguguran

Wanita yang hamil dengan placenta praevia mempunyai risiko lebih tinggi untuk mendapat komplikasi seperti berikut:

1) Pendarahan yang banyak
2) Jangkitan (septicaemia )
3) Risiko untuk pembuangan rahim jika pendarahan terlalu teruk dan tidak dapat dihentikan
ketika pembedahan.

Kebiasaannya untuk memastikan kedudukan uri, ultrasound scan perlu dilakukan pada usia kandungan 7 bulan ( 28 minggu ), jika jarak dibahagian hujung uri dengan cervix > 5 cm bermakna uri diatas, tetapi jika jarak uri < 5 cm, maka ultrasound perlu diulangi dalam masa 2 - 4 minggu untuk memastikan kedudukan uri yang sebenar. Tetapi jika uri menutupi sepenuhnya kemungkinan anda akan dimasukkan ke wad sehingga 9 bulan kemudian pembedahan akan dilakukan.
Setakat ini rawatan untuk placenta praevia adalah simptomatik. Untuk placenta praevia sepenuhnya dan sebahagian ( complete and partial ) memerlukan pembedahan manakala low lying atau marginal ada kemungkinan kelahiran secara normal dibenarkan.

Masa scan 26 weeks tu kedudukan plasenta CikPuanIsteri Marginal/Low Lying. So harap-harap la plasenta tu naik minggu ni. Tak nak la kena duduk hospital & kena operete. Jumaat nie balik kerja terus pecut balik Batu Pahat nak g scan tengok keadaan plasenta macam mana. Harap sangat dah naik. Ok la tak de mood nak tulis lagi. Tengah sibuk mengGOOGLE cara-cara nak naikkan plasenta ni. Doakan CikPuanIsteri yerk. Adios..!!

P/s :-
- Tengah pujuk Litlle B tuk tolong tolak plasenta tu naik atas.
- Terima kasih pada mereka yang mendoakan kami.


:: Tanda - Tanda Bersalin ::

Tuesday, November 6, 2012

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Hye sweety..!!! Semenjak dua menjak nie CikPuanIsteri tak berapa ada mood nak update blog. Mood pon tak berapa nak bagus. Semua benda serba tak kena. Rasa M.A.L.A.S nak buat semua benda..huargghh...!!!  Mukin sebab badan dah makin berat & susah nk bergerak. Sekarang Litlle B dah nak masuk 35 weeks. Opkos la die dah makin berat. Nak jalan pon bercinta sangat. Sakit pinggag semakin menjadi-jadi. Tadi malam sakit pinggang sampai rasa nak nangis. Tak pernah rasa camtu. Inchik Hubby tolong urut & sapu minyak angin. Maybe nie petanda awal yang Little B nak kuar.(agaknye la kot)

Memandangkan ni first baby so CikPuanIsteri tak tahu camne sebenarnya sakit nak bersalin. Selagi boleh tahan memang CikPuanIsteri tahan j la. Tak nak g hospital coz takut kena admit lak nanti. CikPuanIsteri tak pernah lagi admit kat hospital sepanjang hayat nie.hehehe.. Tapi takut gak kalau-kalau terberanak kat rumah nanti camne???ekekekeke ^____^

Ok kat sini ada tanda-tanda nak bersalin tapi CikPuanIsteri malas nak taip balik so copy j la yerk. :-


Ketahui tanda-tanda bersalin dan apa yang akan doktor lakukan bagi memastikan tubuh anda bersedia untuk proses kelahiran seperti yang dinyatakan oleh Dr. Siti Esah Bahari dari Selangor Medical Centre. 
Di penghujung kehamilan, setiap ibu hamil akan melalui beberapa tanda yakni petunjuk bahawa masa untuk melahirkan sudah hampir tiba.Ramai yang cemas dan tertanya-tanya apakah tanda yang dialami benar-benar tanda bersalin atau sebaliknya. Oleh yang demikian, perlu anda ketahui bahawa hanya terdapat tiga tanda bersalin. Tanda-tanda yang dimaksudkan ialah:
1. Show
Ini merupakan tanda awal bersalin. Kebiasaannya dalam bentuk lendir ataupun darah. Jika mengalami tanda ini, anda tidaklah perlu tergesa-gesa bergegas ke hospital. Hal ini kerana tanda sebegini mengambil masa hampir beberapa hari sebelum anda perlu melalui proses bersalin.
2. Kontraksi
Dalam keadaan ini, perut anda akan menegang setiap 10 minit. Paling kerap ialah pada kadar 20 saat bagi setiap kontraksi. Bagi kontraksi sebenar, kekerapannya perlulah konsisten, kerap dan bertambah kuat dari semasa ke semasa. Apabila anda melalui kontraksi sebegini, seharusnya anda perlu segera ke hospital untuk mendapatkan pemantauan doktor. Walau bagaimanapun jika hal yang sebaliknya berlaku, (sebagai contoh anda mengalami kontraksi pada kadar 10 minit, kemudian 45 minit, selanjutnya 5 minit) perlu diingatkan keadaan sebegitu bukanlah kontraksi.
3. Air ketuban pecah
Kebiasaannya keadaan ini berlaku apabila ada pancutan air yang keluar dalam jumlah yang banyak. Perlu anda perhatikan, air yang keluar seharusnya jernih dan tidak berwarna. Namun, jika air itu berwarna hijau, itu menandakan bayi sudah pun membuang air besar ketika masih berada dalam kandungan. Apabila mengalami tanda seperti ini, sebaik-baiknya anda perlu segera berangkat ke hospital untuk pemeriksaan lanjut kerana jika dibiarkan berlanjutan boleh menyebabkan jangkitan kuman.Kebanyakan wanita hamil keliru dengan perbezaan air ketuban dan air kencing. Bagi mengetahui sama ada, ketuban pecah ataupun tidak, untuk pengetahuan anda, air ketuban keluar tanpa anda mengalami rasa ingin membuang air kecil.
 Amaran!!!
Walaupun ketiga-tiga tanda ini merupakan petanda awal bersalin, namun anda tetap perlu segera ke hospital sekiranya mengesyaki bayi kurang bergerak. Dibimbangi bayi lemas dalam kandungan. Dalam masa 12 jam, bayi perlu sekurang-kurangnya 10 kali bergerak. Jika secara tiba-tiba, anda mendapati bayi kurang bergerak segeralah ke hospital walaupun tidak mengalami tanda awal bersalin.

Rutin pemeriksaan
1. Vaginal examination
Pemeriksaan ini penting bagi mengetahui sama ada ibu hamil sudah benar-benar bersedia untuk proses kelahiran ataupun tidak. Biasanya, pemeriksaan ini dilakukan setiap dua hingga empat jam. Apabila semakin hampir 10 cm, pemeriksaan lebih kerap dilakukan.
2. Cardiotopograph
Pemeriksaan yang turut dikenali sebagai CTG ini dilakukan untuk memeriksa kekerapan kontraksi.
3. Pemeriksaan tekanan darah
Pemeriksaan ini penting bagi mengelakkan sebarang kemungkinan yang tidak diingini sewaktu proses kelahiran.
4. Palpation
Doktor akan memegang dan memeriksa kedudukan bayi di abdomen ibu bagi mengetahui kedudukannya normal ataupun sebaliknya.

Proses kelahiran
1. Dari permulaan pembukaan pangkal rahim sehingga 10 cm
Dalam pada itu, peringkat ini terbahagi kepada dua:
  • Senyap (latent)
Pada peringkat ini pangkal rahim akan mula menipis dan membuka sehingga 3 cm.
Ia mengambil masa yang lama. Malah, ada yang mengambil masa sehingga beberapa hari. Biasanya jika anda mengalami tanda show dan serviks tidak terbuka, doktor biasanya akan mengizinkan anda pulang ke rumah.
  • Aktif
Peringkat ini bermula apabila serviks mencecah 3 cm. Inilah masanya anda ditahan di bilik bersalin. Proses pembukaan serviks akan bermula pada kadar yang cepat. Biasanya ia mengambil masa antara lapan jam (anak pertama) dan empat jam (lebih daripada seorang anak). Semakin ramai bilangan anak, semakin cepat serviks membuka. Kontraksi turut menjadi semakin kerap. Pada suatu ketika, kontraksi berlaku setiap 3 minit dan paling akhir setiap 40 saat.
 2. 10 cm sehingga bayi keluar
Bagi kelahiran anak pertama, ia mengambil masa paling maksimum sejam untuk melahirkan anak. Walau bagaimanapun, jika anda tidak melahirkan anak selepas sejam, doktor akan menggunakan alat bantuan seperti vakum atau forsep. Jika masih gagal, pembedahan segera akan dilakukan. Hal ini perlu kerana kepala bayi sudah pun berada di dalam tulang pelvis. Jika terlalu lama bayi akan kekurangan oksigen dan dikhuatiri berlaku komplikasi yang lain pula.
 3. Uri dikeluarkan
Walaupun bayi telah selamat dikeluarkan dari rahim, namun mengeluarkan uri adalah lebih penting kerana jika tidak dilakukan dengan sempurna boleh membahayakan nyawa ibu. Doktor akan memberi ubat yang dikenali sebagai syntometrine bagi mengecutkan rahim. Setelah itu, uri dikeluarkan menggunakan kaedah control cord traction. Cara ini dapat mengurangkan risiko tumpah darah.
 Info
Ubat membuang najis
Ubat yang biasanya diberi kepada ibu hamil sebaik tiba di bilik bersalin dikenali sebagai enema. Suatu ketika dahulu, mereka memang digalakkan menggunakan ubat ini tetapi pada hakikatnya ia tidak bagus kerana boleh melukakan dubur. Namun, jika tidak diberi pula, dikhuatiri najis akan keluar bersama ketika proses meneran. Untuk itu, doktor akan memberi enema dalam jumlah yang kecil, biasanya glycerine. Ubat ini dapat memberikan keselesaan kepada anda dan paling penting tidak melukakan dubur. Namun, jika anda memaklumkan sudah membuang air besar ataupun mengalami cirit-birit, ubat ini tidak akan diberi.
Menyentuh tentang situasi bersalin di dalam tandas, hal ini biasanya berlaku kepada ibu yang beranak ramai. Ini kerana kontraksi yang dialami tidak lagi sekuat ibu yang hamil anak sulung. Oleh kerana itulah masalah ini jarang berlaku kepada ibu yang pertama kali melahirkan. Sehubungan itu, rasa kontraksi dan gesaan membuang air besar adalah sama. Jadi, berhati-hatilah jika anda keliru. Untuk kepastian, segeralah ke hospital. 


Sumber dari : Pa&Ma


Waktu-waktu camnie sokongan dari Inchik Hubby sangat diperlukan. So pada suami-suami yang kat luar tu termasuk lah Inchik Hubby please alert dengan benda nie.

1. Tahu apa yang perlu dijangkakan.

  • Apabila isteri rasakan kontraksi , suami perlu tahu isteri akan mengalami sakit yang berpanjangan. Emosi isteri mula tidak stabil seperti mudah marah. merengus, cerewet, & macam-macam lagi. Mengalah la sikit masa nie sebab si isteri tak sedar pon apa yang dia buat tu coz rasa sakit mengatasi segalanya.
2. Bersedia untuk menunggu.
  • Proses nak melahirkan bukan macam dalam drama yang korang selalu tengok tu yerk. Rasa sakit terus g hospital & bersalin. Hakikatnya bersalin boleh memakan masa 48 jam. Bergantung pada setiap orang gak. Ada orang kata anak pertama nie lama sakitnya. Suami cuba bantu isteri buat perkara-perkara yang boleh buat isteri rasa tenang. Jangan lak korang dah hantar isteri g hospital pastu tinggal j terus. Kesian si isteri kena tanggung sakit sorang-sorang. 
3. Jangan ambil hati.
  • Suami kena ingat masa isteri tahan sakit tu, sikap isteri akan beribahmacam angin kus-kus. Mukin masa awal-awal sakit tu ok lagi tpai kalo dah akhir-akhir nanti akan jadi ribut taufan. Yela sakit dah makin kerap kot. Jangan la ambik hati sebab tu semua kesakitan & emosi yang bercakap. So korang layan j la.
4. Bantu isteri tenang dan fokus.
  • Masa sakit bersalin isteri akan mudah hilang fokus, gementar & otak akan fikir perkara buruk. (yang nie memang CikPuanIsteri akui sebab masa sakit pinggang tadi malam macam-macam dah terbayang kat otak ni). Semua ni akan mendatangkan aura negatif & menyukarkan proses bersalin. Jadi tugas suami bagi kata-kata semangat & ajak isteri bercaakp tentang perkara-perkara yang mengembirakan contohnye cakap pasal nak g bercuti lepas habus pantang k.
5. Sentiasa berada disamping isteri.
  • Masa ni kalau boleh korang angan lah gerak dari sebelah isteri. Isteri sangat-sangat memerlukan anda wahai suami. (kalau boleh CikPuanIsteri nak cuti awal & nak berkepit ngan Inchik Hubby sepanjang masa..kehkehkeh) Bagi la kata-kata semangat & hargai pengorbanan isteri. Ucapan semangat & keyakinan dari suami boleh dikatakan macam azimat masa ni tuk si isteri terus bertarung. 
Okey setakat nie dulu. Kang CikPuanIsteru hapdet lagi. Petang nie nak g checkup & ada appoiment ngan doktor. Hope everything ok. Amin...Adios...!!!!

p/s:-
- tak sabar nak bersalin. ('',)
-semoga dipermudahkan segalanya. amin....

:: Lenggang Perut ::

Tuesday, October 30, 2012
بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Morning...!!!! Hari ni baru ada masa nak hapdet blog. Nie semua sebab komputer CikPuanIsteri yang kat opis nie tak boleh nak access internet. Ntah kat mana yang rosak or silap tak tahu la. Tunggu technician datang lambat la plak. Nak hapdet kat umah malas lak.hehehe.. Hari khamis hari tu CikPuanIsteri ada checkup kat KKIA Kempas. Macam biasa la datang pukul 7.45 balik pukul 11.30. Berjanggut tunggu kat dalam klinik tu. Yang buat CikPuanisteri bertambah bengang bila ada suami-suami yang teman isteri buat checkup duduk sekali dalam klinik. Dah la klinik tu kecik j, kalau suami-suami yang sihat walafiat tu dah duduk dalam klinik tu kitaorg yang bawak perut ni nak duduk mana???? Tak payah la nak berkepit sangat dengan isteri tu cik abang oiii...!! Tak ada sapa pon nak ngurat. Kesian la sikit kat kami yang terboyot-boyot nie nak duduk pon tak ada tempat. Dah la masa tu CikPuanIsteri tak makan lagi, yela kan kena minum air gula mana boleh makan & minum dari 10pm sampai 10am nak duduk lak tak ada tempat. Sangat bengang...!!!!!

 
Kesan ambik darah coz kena minum air gula.

Hari tu CikPuanIsteri dah janji nak hapdet pasal Lenggang Perut. Ada yang tak tahu ke pa tu Lenggang Perut?? Ok Lenggang Perut tu satu ritual tradisi yang selalunya dilakukan oleh bakal ibu yang mengandung sulung. Anak nombor 2 tak yah dah. Biasanya majlis ni akan dibuat masa kandungan masuk 7 bulan. Orang dulu percaya bila kandungan dah masuk 7 bulan so baby dah de roh a.k.a nyawa, so kena la raikan & dijaga dengan elok bagi mengelak sebarang musibah. Tapi CikPuanIsteri buat masa dah masuk 8 bulan. Tak ada masa la nak buat masa 7 bulan tu.hehehe ^_____^

Sempat lagi buat cake sponge 4 biji tuk kenduri.

Mula-mula sekali CikPuanIsteri akan dimandikan dengan air bunga oleh mak bidan. Semuanya ada 7 jenis bunga yang berbeza & mesti ada 1 bunga yang wangi. Sambil die mandikan tu dia baca selawat & doa supaya dipermudahkan segalanya. Tak ada pulak dengar die baca jampi serapah yang bukan-bukan. Lepas die dah mandikan tu kena salin baju dalam bilik air jugak, keluar bilik air tak boleh buka aurat walupon sikit. So dengan rambut yang basah tu CikPuanIsteri kena pakai tudung & baju yang lengkap sebagai seorang muslimah. Mak bidan kata mudah-mudahan anak yang bakal lahir nanti jadi orang yang soleh & solehah. Amin..!! Bunga yang berterabur kat dalam bilik air tu hanya Inchik Hubby a.k.a suami yang boleh bersihkan. Bunga-bunga tu kena pungut & buang or tabur kat bawah pokok or kat tanah lapang. Tak boleh masuk plastik okey.
Lebih kurang camni la rojak tu. Gambar dari En.Google.

Lepastu tu CikPuanIsteri diurut pulak. Juz urut biasa-biasa j. Mak bidan tu ada betulkan kedudukan baby dalam perut. Masa die urut tu die ada kate yang CIkPuanIsteri lama lagi nak bersalin coz baby masih lagi kat atas. Pastu die tak ada la komen pape. Kiranya semua ok la kot. So abis dah upacara lenggang perut CikPuanIsteri. Sebenarnya kalau ikut adat orang dulu-dulu memang banyak lagi. Tapi semua tu tak penting pon. Kalau orang dulu-dulu dorang ada yang pakai kelapa, telur, keledek, ubi, ketupat. lepat & macam-macam lagi. Tapi CikPuanIsteri tak ada la buat semua tu. Mak bidan tu pon cakap tak perlu sebenarnya upacara lenggang perut ni. Cukup la sekadar buat kenduri minta doa supaya selamat. Tu yang kitaorg pon buat simple j. Apa yang wajib masa lenggang perut ni adalah rojak buah. Dalam rojak tu ada buah epal, pear, nanas, timun, sengkuang, jambu air, limau bali, lada cili & ada jugak yang bagi belacan. Ramai yang suka mankan coz rojak nie juz boleh dapat kalau ada upacara lenggang perut j. Nie semua adat orang jawa la kot.

Kaki dah macam kaki gajah.

Boleh tahan la jugak penat nak buat kenduri ni. Start dari hari khamis sampai la ahad non stop kemas rumah. Tido malam pon lewat gak. Akibat dari banyak sangat jalan kaki CikPuanIsterti pon mula bengkak. Tengok lah dah macm ank meletop dah. CikPuanisteri sendiri pon terkejut jugak. Masa bangun pagi tak perasan sangat, tapi bila dah lama buat kerja kat opis baru perasan kaki dah mula bengkak. Tangan pon sanagt lenguh coz masa checkup hari tu kena inject kancing gigi dos yang kedua. Kalau korang nak tahu dos yang kedua nie sangat sakit kalau nak bandingkan dengan yang pertama. Siapa kata mengandung senang?? @_____@


p/s :-
- Terima kasih pada mereka yang sudi datang kenduri & datang rewang.
-  Terima kasih jugak kat Mila Ahmad sudi datang kenduri umah kite =)
- 47 hari lagi..ntah cepat or lambat..huhuhu

:: Persiapan Sambut Orang Baru ::

Monday, October 22, 2012
بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Morning...!!!! Lama tak hapdet entry..hehehe... Lepas breakfast mata ngantok lak. Tambahan pulak hari nie sistem kat opis tak leh pakai so CikPuanIsteri boleh la hapdet enty baru tuk hilangkan ngantuk. Kejam celik kejam celik dah masuk 8 bulan dah si kecik bonda nie. Lebih kurang sebulan lebih j lagi nak menjengah dunia. Kalau ikut bulan memang lagi sebulan tapi kalau ikut minggu lagi 7 minggu. CikPuanIsteri pon tak paham kenapa nurse kira 40 minggu sedangkan sepatutnya kita mengandung juz 9 bulan 10 hari. Tak kisah la tu kan yang penting semua selamat.

Bila dah makin dekat ni persiapan kene la buat. Boleh dikatankan hampir 90% dan settle. Tinggal lagi 10% j yang lom settle. Itu pun juz nak beli stroller & car seat tuk baby j. Ada ke aunty2 or uncle2 yang nak sponsor???hahaha... Kiranya checklist yang dah dibuat hari tu hampir settle la.


Dah masuk dalam kotak siap-siap nak bawa balik kampung. Mak Tok nak tengok apa yang bonda dah beli. Apalah maktok ni tak percaya dengan bonda. Macam la bonda tak tahu nak beli barang-barang baby. Tapi memnag tak tahu pon..hehehehe... 


Banyak giloss stokin Litlle B yang bonda & ayahh dah beli. Ni semua gara-gara rambang mata. Nmapak semua nak beli. Nasib la Inchik Hubby ada nak kawal CikPuanIsteri yang rambang mata ni. Kalau tak lagi banyak rasanya.hehehe...Tak dapat beli depan mata Inchik Hubby g beli online lak. Tahu-tahu j dah sampai kat rumah. Inchik Hubby geleng kepala j la.hehehe....


Kebetulan hari tu ade ekspo Mom & Baby Expo 2012 dekat Danga Citymall. So kita orang pon ambik peluang tuk beli barang-barang kat situ. Lampin CikPuanIsteri tak beli banyak. Juz beli 1 dozen j. Cukup la tukan. Bukanya pakai banyak sangat pon. Baby balnket lak beli 2 j. Tapi macam nak tambah lagi la.hehehe


Mitten & baby hat CikPuanIsteri beli sekali ngan baju. Mesti la kena sepasang ngan baju & booties kan. Tak kanlah  baju warna merah mittens warna hijau, booties warna biru & baby hat warna kuning lak. Nanti dah jadi cam badut pulak.


Hasil dari memborong dekat ekspo hari tu. Ok CikPuanisteri tak ada la nak tetapkan Brand pape tuk little B. Semua brand baby pon boleh. Cuma mandian & bedak j CikPuanIsteri suka pakai Johnsons Baby. Memang dah jadi pebret dari dulu lagi. So kalau nak bagi hamper mandian better bagi Johnsons Baby okey..hahaha.. Demand la pulak... ^_____^


Barang yang dalam bag plastik tu barang-barang yang kene bawak g hospital. Tinngal nak transfer dalam bag j. Mak dah tolong pilihkan. Ni la akibat anak yang terlebih manja dengan mak. Semua nak mak buat. Baju sendiri pon mak yang pilih.hehehe.. Kain batik dah siap dah. CikPuanIsteri beli 10 helai terus. Semau barang-barang dah siap basuh da. Kena ingat yerk semua barang yang kita baru beli WAJIB basuh dulu. Yela kita tak tahu baju tu bersih or tak. Ntah ada hama or toksik ke kan. Nanti tak pasal-psal kulit kita rashes lak.


Ok korang dah tenagok yang best-best j kan, sekarang nak cerita yag tak best pulak. Sticker kat Buku Merah CikPuanIsteri dah bertukar warna. Kalau dulu warna putih sekarang dah warna hijau. Korang sendiri namapak apa yang nurse tu tulis kat buku tu. Risiko pertama berat badan CikPuanisteri lebih 80 kg & risiko kedua pulak HB turun. Minggu ni kena minum air gula lagi, alasan nurse tu kata bila perut dah besar placenta (uri) dah keluarkan hormon & kita senang kena kencing manis. Dah dekat-dekat nak meletop ni macam-macam la pulak kesnya. Nurse pon dah remind tuk packing barang yang nak bawak g hospital & simpan kat dalam kereta sepanjang masa. In case kalau nak terberanak masa tengah jalan-jalan or tengah kerja senang lah kan. Nurse pon dah terangkan tanda-tanda nak deliver. Wah perasaan makin takut lak.hahaha.. Mak pon pesan kat Inchik Hubby jangan tinggal CikPuanIsteri sorang selalu sangat. Henpon kena sentiasa ada kat tangan. Jangan jalan jauh-jauh sangat. Macam-macamlah pesan mak & abah pada Inchik Hubby.

Perasaan tak sabar pon ade jugak.hehehe.. Lagi-lagi bila Liltlle B suka sangat buat perut CikPuanIsteri senget benget. Kejap ke kiri kejap ke kanan. Terbonjol-bonjol j perut ni. Inchik Hubby pon suka sakat, bila baby dah diam dia panggil nanti mula la Little B respon. Suka la Inchik Hubby dapat tengok perut CikPuanIsteri bergerak-gerak. Rasa geram j bila tengok dia main ngan ayah die. Bila lah nak keluar nie..hehehe..Perut pon dah makin memboyot, kaki lak dah mula bengkak. Nak angkat kaki sendiri pon dah tak larat. Lagi-lagi la kalau duduk bersila Ya Ampunnn seksa nak bangun oiiii...!!! Sakit belakang jangan cakap lah. Baring salah, duduk salah, mengiring salah. Sampai dah tak tahu nak buat macam mana lagi. Masa nie selalu doa supaya baby keluar cepat. Ngam-ngam sebulan dari sekarang keluar. Boleh gitu???hahahaha.. Mak selalu ingatkan CikPuanIsteri orang mengandung memang la macam tu. Dulu mak pon sama jugak. Wah masa ni insaf sekejap.huhuhu.. Kaki pon dah makin kerap kejang. Pernah sekali tu kaki kejang Inchik Hubby buat tak tahu j..
Me : Aduh sakit, sakitnya....aduh....
Inchik Hubby : Emmmm?? (dalam keadaan mamai )
Me : Sakit la...Aduh....
Inchik Hubby : Kenapa??(suara orang baru bangun tido)
Me : Kejang kaki...aduhhh..
Inchik Hubby : Emmmm...MyEm0.Com( sambung tido )
Me : Ggggrrrrr..!!!!!MyEm0.Com (berasap sambil tahan sakit)

Kalau korang hangin x?? Orang punya la skit dia boleh sambung tido. Hangin j masa tu. Inchik Hubby ni kalau dah tido tak hengat dunia. Kalau nak beranak tengah malam nanti kena jerit sepenuh hati kat telinga Inchik Hubby baru dia bangun. Hari Sabtu ni nak buat Majlis Lenggang Perut. Korang pernah dengar x?? Nanti CikPuanIsteri hapdet yerk apa yang kita buat masa Lenggang Perut tu. K bye..!!

P/s :-
- bukan senang nak jadi seorang IBU. 
- hargai ibu anda selagi hayat dikandung badan.

:: Bukan Nak Kaya Tapi Nak Senang ::

Wednesday, October 17, 2012

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته



Hye guys... Semanjak dua menjak nie CIkPuanIsteri memang ada busy sikit. Cewah mengalahkan YB la plak..hahaha.. Almaklumlah baru j nak berjinak-jinak dengan perniagaan online ni. Saja nak cari rezeki lebih. Bukan nak kaya sangat tapi cukup la sekadar menambah pendapatan.

Kalu koarng rajin jemput la singgah kat Page Shopaholic Collections atau pon korang boleh la tgk kat Blog Shopaholic Collections. Tapi kat blog lambat sikit hapdet sebab kat pesbook lg senang. Tapi kalau korang baik hati tolong lah promote ngan kengkawan korang yerk.hehehe. CikPuanIsteri jual barang dari Sophie Paris nie. Korang pernah dengar x?? Nak tahu ape kejadahnya Sophie Paris nie?? korang klik j gambar tu..Kalau nak oerder lagi bagus.ekekeke...


Kenalkah anda pada Sophie Paris? Cewah, ayat skema betul. Sophie Paris ni jenama fashion yang berasal daripada Perancis, tapi dimulakan di Indonesia. Dah ada kat sana lebih 15 tahun, lepas tu ke Filipina,Vietnam dan Morocco. Kiranya Malaysia ni negara yang kelima. Baru aje buka bulan Januari lepas.

Cuma perlu bayar RM 15.00 sahaja untuk lifetime punya membership. Kalau jadi ahli, boleh dapat diskaun untuk setiap item.


Selain tu de gak barang-barang lain yang CikPuanisteri jual..Korang tengok j la kat page & blog yang CikPuanIsteri dah bagi tu. Si kecik dalam perut ni tak bagi bonda die duduk lama-lama. Nanti mula la sakit pinggang. Tak larat nak upload lagi ni. Macam nak tercabut pinggang dah nie. K bye..!!!

:: Inchik Hubby Jadi Doktor Gigi ::


بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Morning...!!!! Mesti korang pelik j baca tajuk entry CikPuanIsteri kali ni.hahaha. Semalam tanpa dijangka Inchik Hubby telah brjaya menjadi seorang doktor gigi walaupun sekejap j. Kisahnya camnie, semalam petang balik j kerj terus la masak. Rutin harian la tu kan. Hari tu Inchik Hubby ada beli ikan apa ntah. Nak kata ikan siakap macam bukan. Ikan jenis ada sisik & kulit hitam. CikPuanIsteri ni bukan kenal pon jenis-jenis ikan yang ada sisik ni.hahaha. Ikan tu boleh dikatakan besar la jugak, tapi Inchi Hubby beli yang dah siap potong. So die beli 4 potong. Cengkononya nak masak 3 rasa ngan sayur campur.



Lepas berjemaah Maghrib kitaorg pon makan la. Tengah syok makan tetiba CikPuanIsteri tergigit tulang ikan. Padahal tulang ikan tu punya la besar. Rasanya sebelum masuk mulut dah cek tak ada tulang tapi ntah camne boleh muncul lak tetibe. Tulang tu plak tercucuk kat gusi & celah gigi. Besar kot tulang tu..!!! Mula-mula ingat ok j la. Try la cabut guna tangan tapi tak boleh. Inchi Hubby ingat CikPuanIsteri main - main j masa mintak tolong dia cabut. Dia siap gelak-gelak. Tapi bila lama-lama dia tengok memang tak boleh cabut baru dia bagi idea cabut guna PLAYAR. Bila Inchik Hubby nak cabut tak habis-habis kita orang gelak. Lama gak gelak baru boleh berhenti.hahaha.. Masa dia cabut tu memang betul-betul terasa macam gigi yang tercabut. Korang bayangkan j la tulang ikan yang besar tu boleh terselit kat celah gigi korang. Inchik Hubbya kte lepas ni kalau nak cabut gigi dah tak payah jumap doktor ghigi lagi. Lepas dah cabut sambung lagi makan sambil gelak.


Sampai sekarang pon kalau ingat mesti tergelak lagi..hahaha.. Nasib tercucuk kat gusi & gigi, kalau kat tekak boleh sampai kes hospital dibuatnya.huhuhuhu


:: Tua Sudah ::

Monday, October 15, 2012
بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Selamat sejahtera semua...!!! Huarghh tua sudah saya...hahaha.. Tak ada idea nak tulis apa. Otak betul-betul tengah blankMyEm0.Com. Maybe sebab umur dah bertambah so otak baru nak refresh balik, tu yang blurr j..ekekekeke. Blog pon refresh jugak kot. Ntah nape kat pageviews tu teibe kosong. Maca baru-baru buat blog pulak. Padahal sebelum nie dah banyak orang view blog ni. Ntah-ntah ada yang tersalah tekan kot.huhuhu


Celebrate besday ngan opismate

Secret recepi cake (macadamia)

Pagi sebelum g kj. Perut dah boyot oiiii~~~ malu

Entry pendek j hari ni. Ok lah bye..MyEm0.Com 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

Widgets

CikPuanNuffnang