Bahagia Selamanya

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Ammar Rizqy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Muhammad Aiman Rifqy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

:: Counting The Precious Day ::

Tuesday, November 20, 2012

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Hye sweety..!!! Dah lama tak update. Sebenarnya dah lama nak buat entry ni tapi asyik tertangguh j. Buat sikit j terbehentii pastu buat lagi tinggal lagi.hahaha. Hari tu CikPuanIsteri & Inchik Hubby ada pergi kelas keibubapaan @ atenatal class kat Klinik Kesihatan Kempas. Pagi bersiap macam biasa nak g kerja tu. Sampai klinik tu lebih kurang 8.05am, tapi kat dalam buku merah tu nurse tulis pukul 8.00am. Tapi biasa la janji orang melayu kan. Mana la ada yang tepat. nasib baik CikPuanIsteri jawa..ekekekeke .... Terus daftar nama dapat la fail yang ada isi nota & air mineral 2 botol. Masa duduk dalam bilik ceramah sambil tunggu penceramah sister ada bagi 1 paket Drypers, tapi bukan la yang banyak tu, tapi yang 2 pcs j isinya. Rasanya sample j tu . Dalam kelas ni ada lebih kurang 7 modul yang membincangkan dari awal mengandung sampai la lepas bersalin. Siap tunjuk vedeo orang tengah bersalin lagi.huhuhu

Bukan main khusyuk lagi Inchik Hubby...Siap ada buku nota lagi..hehe

Setiap modul lak dorang akan buat kuiz. So sapa yang dapat jawab dapat lah hadiah. Imchik Hubby orang pertama yang jawab soalan kuiz tu.huhuhu... So dapat la hadiah tapi tak sempat nak snap picture coz masa tu pon jawab suka-suka j, tak sangka lak betol jawapanya. Lepas dah dapat hadiah tu makin la Inchik Hubby galak nak menyalin nota. Kononya nak jawab semua soalan, tapi sape yang dah jawab tak boleh jawab lagi.ekekeke

Modul yang paling best masa nurse buat demo mandikan baby & cara breasfeed baby. Ada baby yang real tau. Sangat la qute baby tu. Sibuk la Inchik Hubby amek gambar baby tu. Baby pon sporting gilosss. Diam j masa nurse mandikan die. Alangkah bagusnya nanti kalau Little B camtu.hehehe..

comey kan???? baru j 5 hari lahir

Klinik tu pinjam baby nie dengan mak die sekali coz nanti mak baby akan ajar ktorg cara nak breastfeed dengan cra yang betul. Masa nie kaum-kaum bapa kena keluar. Mana boleh nengok kan. Mak baby nie pon comel j, tak la besar mana. Lepas belajar breastfeed kiotrang dapat makan. Menu hari tu nasi lemak, sandwich telur & kuih kasturi. Ok la jugak kan. Bila dah kenyang makan mula la mata pon kuyu j.

Tadi bersungguh salin nota, sekarang???? ZzZzZzZ

Antara ibu & ayah yang datang

Yang dalam sampul tu hadiah yang ktorg dapat

Masa 16.11 kitaorang ada juga g Ceramah Rakan suami kat Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar. Ktorg standby j kalau la CikPuanIsteri tebersalin kat Muar so Inchik Hubby boleh la teman kat dalam dewan bersalin annti. Tu salah satu syarat yang wajib tuk para suami yang nak teman isteri masa bersalin. Tapi tuk Hospital Muar j la. Nurse da bawak ktorg pergi melawat dewan bersalin. Fuyoooo..!! cantik giler dewan bersalin die. Terus rasa semangat nak bersalin kat HPSF.hahaha..Inchik Hubby pon kata cantik & selesa. Siap da plan kalo da rasa sakit sikit terus balik Muar.ekekeke

Dah ada benda ni baru boleh Inchik Hubby teman nanti

Hari Ahad balik JB terus g Aeon Bukit Indah jalan-jalan cari Big Apple Donuts & Coffee. Nak melantak puas-puas sebelum berpantang. Petang nie nak g beli durian creepe pulak. Tadi pon kek cheese meleleh baru sampai. Melantak j la kerjanya..hehehe

Big Apple Donuts & Coffee

Durian Creepe..Nyum3..!!Nak order klik sini.

Cheese Cake meleleh..super delicous..!!!Nak order klik sini.

Ok nak blik dah. Hari nie halfday lagi petang kene g checkup. Dah dekat nie lagila kene seminggu sekali. Alhamdulillah uri dah naik. So tak jadi la duk hospital. Nasib baik baby dengar kata bonda. Hari-hari pujuk baby untuk naikan uri. Mudah-mudahan segalanya dipermudahkan. Tinggal tunggu masa yang sesuai j nak keluar ni. Inchik Hubby dah pesan kalau terasa sakit masa dia tidur kejut dengan penuh perasaan. Almaklumlah kalau dah tido tak hengat dunia. Bom meletup kat sebelah pon tak sedar. Doakan kami yerk..!!! Adios..

P/s :-
- dah update gambar Little B yang baru. Boleh tgk kat side bar tu. ^____^

:: Doakan Kami..!! ::

Thursday, November 8, 2012

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Hye sugar ♥ ~_____~ Hari tu kan CikPuanIsteri ada bagitahu yang CikPuanIsteri g checkup kan?? Dan hasil dari checkup tu sangat tak puas hati. Korang tahu kenapa??? Sebab doktor yang check tu tak best..!!!!! Dah la doktor lelaki pastu muka ketat j. Orang tanya die jawab nak tak nak j. Bengang betol.!!


Part yang lain-lain semua macam biasa la. Alhamdulillah semua okey. Tapi bila part doktor check j terus rasa down sebab doktor tu cakap CikPuanIsteri ni mukin kena duduk wad sampai bersalin nanti. Doktor tu syak CikPuanIsteri punya uri kat bawah ( Placenta Previa). CikPuanIsteri cuba terangkan balik yang masa g scan dekat Klinik Min tu plasenta tu tak tutup jalan pon & Dr. azah kata tu normal. Tapi die tak nak dengar & die cakap "minggu ni pergi balik klinik tu buat scan & minggu depan tunjuk report tu kat sini. Kalau betul previa kena admit hospital sampai bersalin & mukin kena operete". Kalau korang kat tempat CikPuanIsteri apa perasaan korang????


Masa tu rasa down sangat. Tak sabar nak tunggu hari Jumaat coz nak g klinik Min. Rasa cam nak g malam tu jugak. Tapi Inchik Hubby tenangkan CikPuanIsteri everything will be okey.Harap-harap la plasenta tu naik. Tu la yang susahnya bila kita checkup kat klinik kerajaan nie. Lagilah Klinik Desa coz diorg tak ada kelengkapan yang cukup. Mesin scan pon tak ada. =_____='


Uri Bawah (Placenta Previa)



Anda seorang wanita yang hamil 7 bulan, kemudian ketika ultrasound scan dijalankan, doktor memberitahu anda bahawa kedudukan uri anda berada dibawah. Apakah anda terkejut dan mengerti makna uri dibawah? Atau anda membiarkan sahaja maklumat itu menjadi sebahagian daripada misteriiiii? Atau anda membiarkan sahaja ia menjadi penyebab kematian bagi ibu mengandung?? Pada pendapat saya, amat wajar wanita yang mengandung mengetahui serba sedikit mengenai masalah ini.


Dalam bahasa perubatan, uri dinamakan sebagai placenta, manakala pelekatan uri dibahagian bawah uterus berdekatan dengan internal os atau pun cervix ( pintu rahim ) ialah placenta praevia. Untuk memahami maksud dengan jelas, mari kita lihat ilustrasi dibawah.


Dalam keadaan normal, pelekatan uri haruslah tidak menutupi cervix supaya tidak menghalang proses kelahiran dimana bayi akan melalui cervix (pintu rahim). Ia boleh melekat di mana-mana bahagian rahim seperti di depan (anterior), belakang (posterior), bahagian sisi(lateral) dan atas (fundus ). Dalam contoh di atas, placenta tersebut melekat sepenuhnya di pintu rahim menyebabkan bayi tidak boleh dilahirkan secara normal.


Placenta praevia boleh dibahagikan kepada beberapa tahap iaitu :

1) Complete ( sepenuhnya )
2) Partial ( sebahagian)
3) Marginal ( menghampiri tetapi tidak menutupi )
4) Low lying ( berdekatan dengan pintu rahim tetapi masih lagi tidak menutupinya ).


Antara faktor-faktor risiko untuk mendapat placenta praevia ketika mengandung adalah seperti berikut:

1) Peningkatan usia
2) Mengandung lebih daripada 2 kali ( multiparity)
3) Mengandung kembar (twin pregnancy )
4) Sejarah pembedahan melibatkan rahim ( caesarean section )
5) Keguguran

Wanita yang hamil dengan placenta praevia mempunyai risiko lebih tinggi untuk mendapat komplikasi seperti berikut:

1) Pendarahan yang banyak
2) Jangkitan (septicaemia )
3) Risiko untuk pembuangan rahim jika pendarahan terlalu teruk dan tidak dapat dihentikan
ketika pembedahan.

Kebiasaannya untuk memastikan kedudukan uri, ultrasound scan perlu dilakukan pada usia kandungan 7 bulan ( 28 minggu ), jika jarak dibahagian hujung uri dengan cervix > 5 cm bermakna uri diatas, tetapi jika jarak uri < 5 cm, maka ultrasound perlu diulangi dalam masa 2 - 4 minggu untuk memastikan kedudukan uri yang sebenar. Tetapi jika uri menutupi sepenuhnya kemungkinan anda akan dimasukkan ke wad sehingga 9 bulan kemudian pembedahan akan dilakukan.
Setakat ini rawatan untuk placenta praevia adalah simptomatik. Untuk placenta praevia sepenuhnya dan sebahagian ( complete and partial ) memerlukan pembedahan manakala low lying atau marginal ada kemungkinan kelahiran secara normal dibenarkan.

Masa scan 26 weeks tu kedudukan plasenta CikPuanIsteri Marginal/Low Lying. So harap-harap la plasenta tu naik minggu ni. Tak nak la kena duduk hospital & kena operete. Jumaat nie balik kerja terus pecut balik Batu Pahat nak g scan tengok keadaan plasenta macam mana. Harap sangat dah naik. Ok la tak de mood nak tulis lagi. Tengah sibuk mengGOOGLE cara-cara nak naikkan plasenta ni. Doakan CikPuanIsteri yerk. Adios..!!

P/s :-
- Tengah pujuk Litlle B tuk tolong tolak plasenta tu naik atas.
- Terima kasih pada mereka yang mendoakan kami.


:: Tanda - Tanda Bersalin ::

Tuesday, November 6, 2012

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Hye sweety..!!! Semenjak dua menjak nie CikPuanIsteri tak berapa ada mood nak update blog. Mood pon tak berapa nak bagus. Semua benda serba tak kena. Rasa M.A.L.A.S nak buat semua benda..huargghh...!!!  Mukin sebab badan dah makin berat & susah nk bergerak. Sekarang Litlle B dah nak masuk 35 weeks. Opkos la die dah makin berat. Nak jalan pon bercinta sangat. Sakit pinggag semakin menjadi-jadi. Tadi malam sakit pinggang sampai rasa nak nangis. Tak pernah rasa camtu. Inchik Hubby tolong urut & sapu minyak angin. Maybe nie petanda awal yang Little B nak kuar.(agaknye la kot)

Memandangkan ni first baby so CikPuanIsteri tak tahu camne sebenarnya sakit nak bersalin. Selagi boleh tahan memang CikPuanIsteri tahan j la. Tak nak g hospital coz takut kena admit lak nanti. CikPuanIsteri tak pernah lagi admit kat hospital sepanjang hayat nie.hehehe.. Tapi takut gak kalau-kalau terberanak kat rumah nanti camne???ekekekeke ^____^

Ok kat sini ada tanda-tanda nak bersalin tapi CikPuanIsteri malas nak taip balik so copy j la yerk. :-


Ketahui tanda-tanda bersalin dan apa yang akan doktor lakukan bagi memastikan tubuh anda bersedia untuk proses kelahiran seperti yang dinyatakan oleh Dr. Siti Esah Bahari dari Selangor Medical Centre. 
Di penghujung kehamilan, setiap ibu hamil akan melalui beberapa tanda yakni petunjuk bahawa masa untuk melahirkan sudah hampir tiba.Ramai yang cemas dan tertanya-tanya apakah tanda yang dialami benar-benar tanda bersalin atau sebaliknya. Oleh yang demikian, perlu anda ketahui bahawa hanya terdapat tiga tanda bersalin. Tanda-tanda yang dimaksudkan ialah:
1. Show
Ini merupakan tanda awal bersalin. Kebiasaannya dalam bentuk lendir ataupun darah. Jika mengalami tanda ini, anda tidaklah perlu tergesa-gesa bergegas ke hospital. Hal ini kerana tanda sebegini mengambil masa hampir beberapa hari sebelum anda perlu melalui proses bersalin.
2. Kontraksi
Dalam keadaan ini, perut anda akan menegang setiap 10 minit. Paling kerap ialah pada kadar 20 saat bagi setiap kontraksi. Bagi kontraksi sebenar, kekerapannya perlulah konsisten, kerap dan bertambah kuat dari semasa ke semasa. Apabila anda melalui kontraksi sebegini, seharusnya anda perlu segera ke hospital untuk mendapatkan pemantauan doktor. Walau bagaimanapun jika hal yang sebaliknya berlaku, (sebagai contoh anda mengalami kontraksi pada kadar 10 minit, kemudian 45 minit, selanjutnya 5 minit) perlu diingatkan keadaan sebegitu bukanlah kontraksi.
3. Air ketuban pecah
Kebiasaannya keadaan ini berlaku apabila ada pancutan air yang keluar dalam jumlah yang banyak. Perlu anda perhatikan, air yang keluar seharusnya jernih dan tidak berwarna. Namun, jika air itu berwarna hijau, itu menandakan bayi sudah pun membuang air besar ketika masih berada dalam kandungan. Apabila mengalami tanda seperti ini, sebaik-baiknya anda perlu segera berangkat ke hospital untuk pemeriksaan lanjut kerana jika dibiarkan berlanjutan boleh menyebabkan jangkitan kuman.Kebanyakan wanita hamil keliru dengan perbezaan air ketuban dan air kencing. Bagi mengetahui sama ada, ketuban pecah ataupun tidak, untuk pengetahuan anda, air ketuban keluar tanpa anda mengalami rasa ingin membuang air kecil.
 Amaran!!!
Walaupun ketiga-tiga tanda ini merupakan petanda awal bersalin, namun anda tetap perlu segera ke hospital sekiranya mengesyaki bayi kurang bergerak. Dibimbangi bayi lemas dalam kandungan. Dalam masa 12 jam, bayi perlu sekurang-kurangnya 10 kali bergerak. Jika secara tiba-tiba, anda mendapati bayi kurang bergerak segeralah ke hospital walaupun tidak mengalami tanda awal bersalin.

Rutin pemeriksaan
1. Vaginal examination
Pemeriksaan ini penting bagi mengetahui sama ada ibu hamil sudah benar-benar bersedia untuk proses kelahiran ataupun tidak. Biasanya, pemeriksaan ini dilakukan setiap dua hingga empat jam. Apabila semakin hampir 10 cm, pemeriksaan lebih kerap dilakukan.
2. Cardiotopograph
Pemeriksaan yang turut dikenali sebagai CTG ini dilakukan untuk memeriksa kekerapan kontraksi.
3. Pemeriksaan tekanan darah
Pemeriksaan ini penting bagi mengelakkan sebarang kemungkinan yang tidak diingini sewaktu proses kelahiran.
4. Palpation
Doktor akan memegang dan memeriksa kedudukan bayi di abdomen ibu bagi mengetahui kedudukannya normal ataupun sebaliknya.

Proses kelahiran
1. Dari permulaan pembukaan pangkal rahim sehingga 10 cm
Dalam pada itu, peringkat ini terbahagi kepada dua:
  • Senyap (latent)
Pada peringkat ini pangkal rahim akan mula menipis dan membuka sehingga 3 cm.
Ia mengambil masa yang lama. Malah, ada yang mengambil masa sehingga beberapa hari. Biasanya jika anda mengalami tanda show dan serviks tidak terbuka, doktor biasanya akan mengizinkan anda pulang ke rumah.
  • Aktif
Peringkat ini bermula apabila serviks mencecah 3 cm. Inilah masanya anda ditahan di bilik bersalin. Proses pembukaan serviks akan bermula pada kadar yang cepat. Biasanya ia mengambil masa antara lapan jam (anak pertama) dan empat jam (lebih daripada seorang anak). Semakin ramai bilangan anak, semakin cepat serviks membuka. Kontraksi turut menjadi semakin kerap. Pada suatu ketika, kontraksi berlaku setiap 3 minit dan paling akhir setiap 40 saat.
 2. 10 cm sehingga bayi keluar
Bagi kelahiran anak pertama, ia mengambil masa paling maksimum sejam untuk melahirkan anak. Walau bagaimanapun, jika anda tidak melahirkan anak selepas sejam, doktor akan menggunakan alat bantuan seperti vakum atau forsep. Jika masih gagal, pembedahan segera akan dilakukan. Hal ini perlu kerana kepala bayi sudah pun berada di dalam tulang pelvis. Jika terlalu lama bayi akan kekurangan oksigen dan dikhuatiri berlaku komplikasi yang lain pula.
 3. Uri dikeluarkan
Walaupun bayi telah selamat dikeluarkan dari rahim, namun mengeluarkan uri adalah lebih penting kerana jika tidak dilakukan dengan sempurna boleh membahayakan nyawa ibu. Doktor akan memberi ubat yang dikenali sebagai syntometrine bagi mengecutkan rahim. Setelah itu, uri dikeluarkan menggunakan kaedah control cord traction. Cara ini dapat mengurangkan risiko tumpah darah.
 Info
Ubat membuang najis
Ubat yang biasanya diberi kepada ibu hamil sebaik tiba di bilik bersalin dikenali sebagai enema. Suatu ketika dahulu, mereka memang digalakkan menggunakan ubat ini tetapi pada hakikatnya ia tidak bagus kerana boleh melukakan dubur. Namun, jika tidak diberi pula, dikhuatiri najis akan keluar bersama ketika proses meneran. Untuk itu, doktor akan memberi enema dalam jumlah yang kecil, biasanya glycerine. Ubat ini dapat memberikan keselesaan kepada anda dan paling penting tidak melukakan dubur. Namun, jika anda memaklumkan sudah membuang air besar ataupun mengalami cirit-birit, ubat ini tidak akan diberi.
Menyentuh tentang situasi bersalin di dalam tandas, hal ini biasanya berlaku kepada ibu yang beranak ramai. Ini kerana kontraksi yang dialami tidak lagi sekuat ibu yang hamil anak sulung. Oleh kerana itulah masalah ini jarang berlaku kepada ibu yang pertama kali melahirkan. Sehubungan itu, rasa kontraksi dan gesaan membuang air besar adalah sama. Jadi, berhati-hatilah jika anda keliru. Untuk kepastian, segeralah ke hospital. 


Sumber dari : Pa&Ma


Waktu-waktu camnie sokongan dari Inchik Hubby sangat diperlukan. So pada suami-suami yang kat luar tu termasuk lah Inchik Hubby please alert dengan benda nie.

1. Tahu apa yang perlu dijangkakan.

  • Apabila isteri rasakan kontraksi , suami perlu tahu isteri akan mengalami sakit yang berpanjangan. Emosi isteri mula tidak stabil seperti mudah marah. merengus, cerewet, & macam-macam lagi. Mengalah la sikit masa nie sebab si isteri tak sedar pon apa yang dia buat tu coz rasa sakit mengatasi segalanya.
2. Bersedia untuk menunggu.
  • Proses nak melahirkan bukan macam dalam drama yang korang selalu tengok tu yerk. Rasa sakit terus g hospital & bersalin. Hakikatnya bersalin boleh memakan masa 48 jam. Bergantung pada setiap orang gak. Ada orang kata anak pertama nie lama sakitnya. Suami cuba bantu isteri buat perkara-perkara yang boleh buat isteri rasa tenang. Jangan lak korang dah hantar isteri g hospital pastu tinggal j terus. Kesian si isteri kena tanggung sakit sorang-sorang. 
3. Jangan ambil hati.
  • Suami kena ingat masa isteri tahan sakit tu, sikap isteri akan beribahmacam angin kus-kus. Mukin masa awal-awal sakit tu ok lagi tpai kalo dah akhir-akhir nanti akan jadi ribut taufan. Yela sakit dah makin kerap kot. Jangan la ambik hati sebab tu semua kesakitan & emosi yang bercakap. So korang layan j la.
4. Bantu isteri tenang dan fokus.
  • Masa sakit bersalin isteri akan mudah hilang fokus, gementar & otak akan fikir perkara buruk. (yang nie memang CikPuanIsteri akui sebab masa sakit pinggang tadi malam macam-macam dah terbayang kat otak ni). Semua ni akan mendatangkan aura negatif & menyukarkan proses bersalin. Jadi tugas suami bagi kata-kata semangat & ajak isteri bercaakp tentang perkara-perkara yang mengembirakan contohnye cakap pasal nak g bercuti lepas habus pantang k.
5. Sentiasa berada disamping isteri.
  • Masa ni kalau boleh korang angan lah gerak dari sebelah isteri. Isteri sangat-sangat memerlukan anda wahai suami. (kalau boleh CikPuanIsteri nak cuti awal & nak berkepit ngan Inchik Hubby sepanjang masa..kehkehkeh) Bagi la kata-kata semangat & hargai pengorbanan isteri. Ucapan semangat & keyakinan dari suami boleh dikatakan macam azimat masa ni tuk si isteri terus bertarung. 
Okey setakat nie dulu. Kang CikPuanIsteru hapdet lagi. Petang nie nak g checkup & ada appoiment ngan doktor. Hope everything ok. Amin...Adios...!!!!

p/s:-
- tak sabar nak bersalin. ('',)
-semoga dipermudahkan segalanya. amin....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

Widgets

CikPuanNuffnang