Posts

Showing posts from March, 2012

:: Cuti - Cuti Bengkalis ::

Image
بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

1 hingga 3 Disember yang lepas CikPuanIsteri berkesempatan pergi bercuti sambil melawat ke Bengkalis, Indonesia..banyak pengalaman yang CikPuanIsteri nak kongsikan..Rasa bersyukur menjadi rakayat Malaysia..Betul-betul insaf bila g sana..





Bersunguh-sungguh CikPuanIsteri menyiapkan apam polka dot ni..Perancangan awal CikPuanIsteri nak buat Cheese Tart..Oleh kerana malas dan tak ada banyak masa nak buat crust CikPuanIsteri pon tempah j la tart crust dekat sorang Hamba ALLAH ni..cukup masa CikPuanIsteri nak ambik die punya pekerja kate xde..punye la bengang..bila CikPuanIsteri call die x jawab pon...YA ALLAH sabar je la...Tu yang kelam kabut buat apam polka dot nie 2.00am baru boleh tido...


6.00am da gerak dari JB ke Muar coz naik feri dari Muar..Sampai Muar around 8.00am & terus g rumah pakcik minta tolong hanatar pergi jeti coz kereta nak parking kat rumah die...beli tiket & cari kedai makan tuk sarapan pagi..Around 9.30am kitaorang da dipanggil m…

:: Caramel Cake ::

Image
بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

Sekian lama tak menulis entri..hehehe…bukan menghilang kemana pon tapi tak de idea nak tulis pa..al-maklumlah CikPuanIsteri bukan blogger tegar…menulis bila ada idea jerk…. Semalam InchikHubby ade request cake tuk bawa g kenduri Doa Selamat kat rumah kawan die… bila tanya InchikHubby nak bawa cake apa die kate terpulang…dalam otak da terkeluar beberape jenis cake…so selak punye selak koleksi resepi tetibe ternampak lak resepi Caremal Cake….Inchikhubby kate buat dulu kat umah bagi die rase bari boleh bawa g rumah orang...Nasib baik bahan2 semua ada...so mari kite mulakan~~~
Bahan-bahan gula hangus :- 2 Sudu besar gula kasarLoyang 8 inci/ 20cmCara-cara :-
Taburkan gula dalam loyang.Panaskan atas dapur dengan api yang perlahan.(kalau api terbesar gula akan hangus & kek akan jadi pahit)Biarkan sehingga gula cair & bertukar warna coklat.Matikan api & ketepikan. Gula akan mula mengeras & biarkan saja. Boleh mulakan adunan seterusnya.

Bahan-bahan …