Posts

Showing posts from 2013

:: Ammar rizqy 《8-10 months》::

Image
Assalamualaikum....


Subhanallah, Alhamdulillah, Lailahalillah, Allahuakbar..!! Lama sungguh saya tak menjenguk blog nie. Apatah lagi nak buat entry. Asyik log in pastu bw &  log out. Bukan merajuk. Urmm entah kenapa rasa malas tu timbul (nampak sangat banyak syaitan yang menghasut). Banyak nak share tapi malas nak menaip. Banyak updated yang dah tertinggal. Insha Allah saya cuba update sikit-sikit.

Ok firstly saya nak update pasal my lil caliph yang da masuk 10 bulan nie. Last update masa umur 7 bulan. Skip 3 bulan. Saya jamakkan terus j la kat 1 entry senang kan.heuheuheu...

8 months old 9kg 74cm

9 months old 8.8kg (berat turun sebab asyik batuk j) Tak tahu tinggi berapa
10 Months 9.2kg
Perkembangan terkini my lil caliph dah pandai bye-bye kalau nak pergi berjalan. Nampak j pintu terus angkat tangan nak bye-bye. Bila tak nak sesuatu my lil calpih akan geleng kepala. nak share video tapi sangat lembap nak upload. So follow j instag & keek saya k. Mula teething pada usia 10 bul…

:: Wordless Saturday →hapdet gambar baru Ammar Rizqy← ::

Image
Assalamualaikum...

Ok hari punye entry just nak memenuhi permintaan Ummi Irfan yang comey nie..hehehe
Lama sangat tak hapdet gambar my lil calpih nie..

Muka budak demam. Geram tengok muka dia macam nie. Rasa nak gigit j..

Demam-demam pon still aktif lagi. Dapat rumah baru yeay..!!

Tengok la muka pelik dia masa ikut Marhaban (Baraan orang jawa kata) keluarga.
OK bye.... ;)

:: Sepintas Lalu ::

Image
Assalamualaikum....

Sekian lama tak hapdet blog ni. Bukan tak sudi tapi tak berkesempatan j. Mood lak asyik la kelaut. Actually saya & Lil Caliph tak berapa sihat sejak Raya hari tu. Raya pertama dah mula rasa sakit tekak. Kan musim panas masa raya tu. Pastu g raya rumah orang semua pakat keluarkan ais. Nak tak nak terpaksa la minum jugak kan jaga hati tuan rumah katenye. Ntah kenapa sejak lepas bersalin nie kalah betul dengan ais. Minumnye ciput j tapi kesannye lama woOoO... Lepas tu makan pulak kuih raya yang berminyak-minyak mana la tak gatal tekak ni.

Nie dah dekat sebulan saya batuk. Lama kan???? Sebabnya saya tak ambik apa-apa ubat pon.huhuhu.. Breastfeeding mommies tak boleh suka-suka ambik ubat k. Ada banyak sebab sebenarnya. Salah satunya boleh sebabkan susu kurang. Tu yang sriau j dengor.. So saya cuba natural remedy sajoorrkk. Saya minum hot lemon & banyak makan buah-buah yang kaya Vit.C. Sampai sakit badan saya asyik batuk j memanjang. Minta-minta lah batuk nie bai…

:: My Breastfeeding Journy # 7 Ramadhan ::

Image
Assalamualaikum....

Alhamdulillah da nak sebulan kita berpuasa. Tinggal sehari j lagi Ramadhan nak berlalu. Ramadhan kali ni lebih bermakna kerana Ramadhan pertama kami bertiga & Ramadhan pertama bergelar Bonda pada Ammar Rizqy.

Struggle betol saya sepanjang Ramadhan ni nak menyusukan my lil cliph tu. Sekarang dah makin banyak mnyusu. Sekelip mata j boleh habis 8oz. Lepas 1 jam nanti mintak susu lagi. Ya ampun.... Dah la kurang minum air masak so susu pon tak berapa nak meriah sangat. Kalau hari biasa saya boleh dapat 10oz setiap kali pam tapi sekarang cuma 8oz tu dah paling maksima. Pernah gak just dapat 3oz. Memang kena banyak bersabar. Kadang-kadang saya jadi kedekut dengan my lil caliph. Setiap kali nak susu saya akan bagi air masak dulu. Kalau dah betul-batul melalak baru la saya bagi susu. Jahat tak saya?hehehe. Terpaksa buat camtu coz nak simpan stock untuk antar kat rumah BS esok hari. Malam pulak saya pakai stock frozen. Kalau siang hari bagi frozen ebm memang dia akan re…

:: Ammar rizqy 《7 months》::

Image
Assalamualaikum.....

Hye sugars..!!! Hari ni my lil caliph dah masuk 7 bulan 2 hari & dah masuk hari ke 13 kita berpuasa. Alhamdulillah masih dapat supply susu tuk my lil caliph walaupon puasa. Dulu memang sangat risau kalau tak dapat supply susu.

8.2kg
Big Boy dah anak bonda nie. Masa nie ada majlis iftar bersama opismate kat Suriacity Hotel JB. Makin cerik bukan main lagi. Bila kita sibuk buka dia pon sibuk gak. Nak minum dalam gelas yang kita minum tu. Terpaksa la sediakan gelas khas untuk sikecik ni tapi isi air masak saja. Tak boleh minum manis-manis yer kamu belum cukup umur lagi.

Setiap hari ada j nak buat oarng geram ngan dia ni. Bising rumah dek suara dia saja. Alahai rindunya la kat my lil caliph ni. Sekarang da pandai dah kalau nampak bonda pakai tudung j dia sibuk la nak ikut. Lambat ambik j mula la keluar lagu merdu dia tu. Kalau nampak kereta pon sama gak, sibuk nak masuk. Bijak betul anak bonda ni. Bila pergi berjalan tahan j mata tu tak tido. 

Nie la gaya budaknak …

:: wordless saturday →feeling well← ::

Image
Hye..!! Im feeling well now ;p

:: Rindu Senyumanya ::

Image
Assalamualaikum....

Hye dears..!! Dalam tak sedar dah seminggu kita puasa. Tahun ni puasa pertama kami bertiga. Alhamdulillah.. Walaupon kami banyak diuji tapi kami redha dan bersyukur. My lil caliph got fever for the firstime. Memang sangat cuak & susah hati. Ok saya share kronologinye ye..


Sabtu (13.07.2013)

Malam ni kita orang baru sampai dari Kuala Selangor coz sambut awal puasa dengan mertua. So gerak balik Muar lepas buka & sampai 12.30am. My lil caliph still lg ok. Dalam kereta tak reti diam. Aktif main sana sini. Sampai kat Ayer Keroh baru la nak tido. Pagi tu Ammar agak meragam tapi still ok lagi. Suhu pon normal. Bila masuk petang Inchik Hubby perasaan yang badan Ammar da mula panas. Sayangnya saya tak bawa thermometer masa tu. Yela tak jangka pon  yang Ammar nak demam kan. Sebelum nie mana la pernah Ammar demam.

Ammar masih lagi aktif macam biasa. main tak ingat dunia. Tapi bila masuk petang tu ammar da mula nk meragam. Badan da makin panas. Saya ambik tuala basah &a…

:: Get well soon sayang ::

Assalamualaikum....

Hari ni hari yang paling buruk pada saya. Ni semua sebab my lil caliph demam. Suhu naik turun. Start dari semalam petang da perasan suhu naik. Tapi semalam kat kampung so tak bawa theomeyer. Tak dapat la nak tengok suhu sebenar my lil caliph. Menyesal betul tak bawa thermometer. Ni firstime my lil caliph demam panas sepanjang 6 bulan lahir. Memang agak cuak juga ciz tak ada pengalaman lagi nak jaga baby demam.

Suhu malam nie 38.4ºc. Kire tinggi jugak tu. Tido pon just pakai pampers j. Tangan ngan kaki sejuk tapi badan ngan kepala panas. Saya risau kalau kena sawan tarik j. Doakan ammar rizqy cepat sbuh ye... :'(


P/s :
-rasa down sangat..

:: wordless saturday ♡ lambaian ramadhan ♡ ::

Image
Assalualaikum.....




Salam Ramadhan Almubarak Semoga segala amal ibadat kita diterima Amin Ya Rabbal Al-amin..





P/s:
-ari ni kita nak g beli baju raya my lil caliph. Saja beli awal coz malas nak bersesak puasa nanti..hehehe

:: my breastfeeding journy #6 first stage done..!! ::

Image
Assalamaualaikum....


Hye readers..! Diam-diam da masuk 6 bulan dah my lil caliph. Ni maknanya dia menyusu pon da 6 bulan. Alhamdulillah saya dapat susukan ammar sepenuhnya masa 6 bulan pertama. Tapi bukan mudah seperti yang di sangka. Banyak cabaran yang kami lalui demi melaksanakan syariat Allah ni.

Mukin saya tak ada masalah dalam mengumpul stok ebm sebab susu cikpuanisteri boleh dikategorikan meriah jugak. So memang tak ada tekanan bab kumpul stok. Tapi hidup tak kan terlepas dari dugaan. Bila ammar masuk 4 bulan maknanya selepas sebulan saya kerja Allah uji saya. Ammar refused direct feeding. Mula-mula ingat sebab dia selesema coz masa tu memang dia tengah selesema. So bagi peluang tuk selesema baik. Tapi sayangnya ammar tetap jugak tak nak direcy feeding.

Masa mula-mula memang saya tak dapat terima hakikat yang ammar tak nak menyusu dengan saya sampaikan saya tak nak langsung tido dengan ammar. Kesian ayah terpaksa layan ammar. Saya menangis sepanjang malam. Hanya Allah yang tahu…

:: Ammar rizqy 《6 months》

Image
Assalamaualaikum...


Ok nie hapdet terlambat sikit. Da lama dah my lil caliph turn to 6 months. Actually dah 10 hari lepas. My lil caliph membesar dengan sihatnya walaupon nampak macam kurus j. As long my lil caliph active & sihat kira ok la kan.

7.7 kg 70 cm

Nampak macam kurus tapi bila timbang naik 0.7 kg kau. Banyak la jugak tu kan. Makin banyak akal yang dia dapat. Kadang-kdang tak menang tangan nak melayan.


Musim panas ni memang jarang pakaikan my lil caliph baju bak kata orang Johor belengging.hehehe.. Kesian dia panas berpeluh-peluh. Lagi-lagi waktu dia tengah lasak sibuk main sampai nak suruh tido pon susah. Karang bila da penat main baru la meragam nak tido.

Ammar kata kalau nak cepat pandai gigit la buku tu nanti semua ilmu dalam buku boleh meresap denngan jayanya..!!
Tengok la gaya muka tak bersalah gigit buku tu. Bonda beli buku bukan untuk digigit sayang oiii.. Tak tahu la kenapa sekarang suka sangat masukkan barang dalam mulut. Apa yang ada kat tangan semua masuk mulu…

:: My Breastfeeding Journey #5 Pam Ketika Outstation ::

Image
بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Hye peeps..!!! huarghhhhh~~ menguap panjang setelah sekian lama tak hapdet blog.mhuahaha. Syok ari nie dapat hapdet blog guna komputer kat UTHM nie. Apa cikpuanisteri buat kat sini?? Bukan sambung study lagi yerk tapi ada kursus 3 hari kat sini. 
Firstime berjauhan dengan may lili caliph mula-mula rasa lain sangat. Coz da biasa dengar rengekan manja si kecik tu bila tak dengar sehari j rasa macam nak meroyan. Masuk hari kedua semuanya macam biasa. Dah tak rasa sangat. Lagi pun  masa tengahari Inchik Hubby ada datang bawa lil caliph coz nak ambik susu. Terubat la jugak rindu dengan lil caliph.
Walaupon jauh ngan lil caliph kewajipan sebagai seorang ibu tetap juga kena laksanakan. Jadual mengepam ada sikit lari la coz ikut kesesuan tempat & masa. Nak cari port pon lambat sikit coz tak biasa lagi dengan tempat ni.Cikpuanisteri gun spectra 3 tuyang mrnjajau cari soket elektrik. Ingat nak hapgred ke Rumble Tuff tapi tengok review …