Bahagia Selamanya

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Ammar Rizqy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Muhammad Aiman Rifqy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

:: Ammar rizqy 《8-10 months》::

Thursday, November 7, 2013
Assalamualaikum....


Subhanallah, Alhamdulillah, Lailahalillah, Allahuakbar..!! Lama sungguh saya tak menjenguk blog nie. Apatah lagi nak buat entry. Asyik log in pastu bw &  log out. Bukan merajuk. Urmm entah kenapa rasa malas tu timbul (nampak sangat banyak syaitan yang menghasut). Banyak nak share tapi malas nak menaip. Banyak updated yang dah tertinggal. Insha Allah saya cuba update sikit-sikit.

Ok firstly saya nak update pasal my lil caliph yang da masuk 10 bulan nie. Last update masa umur 7 bulan. Skip 3 bulan. Saya jamakkan terus j la kat 1 entry senang kan.heuheuheu...

8 months old
9kg
74cm


9 months old
8.8kg (berat turun sebab asyik batuk j)
Tak tahu tinggi berapa

10 Months
9.2kg

Perkembangan terkini my lil caliph dah pandai bye-bye kalau nak pergi berjalan. Nampak j pintu terus angkat tangan nak bye-bye. Bila tak nak sesuatu my lil calpih akan geleng kepala. nak share video tapi sangat lembap nak upload. So follow j instag & keek saya k. Mula teething pada usia 10 bulan. Nampak dah gigi dua batang belah bawah tu. Dah pandai menapak walaupon kekadang tak pandai sangat nak imbang badan. So bonda ngan ayah kena kerja keras la lepas ni. Dah tak mahu masuk walker lagi. Sibuk la nak berjalan keliling rumah. Ya Ampunnn macam nak tercabut kaki kejar budak debot ni. Tapi my lil caliph relax j berjalan tanpa henti.

Ni mak tok punya kerja. Siap ngan mak tok sekali tido. Bukan main lena lagi.

Tengok la muka die macam tak ada perasaan j.

Kat kampung kita orang panggil Gerabak. Kat tempat lain tak tahu la panggil apa.

Gaya tido terkini. Jari tetap tak lepas hokeyyy..!!
Muntut kasi tonggeng sikit..hehehe



Pantang nampak straw tau budak nie. Sibuk la die nak gigit.

Nila gigi baru saya.. =)

Hitam itu menawan.
Muka nak mesti masam j. Kalau time mood baik menyengih j manjang.

Ni jadi tempat pebret die. Kaki kalau tak hentak kat dvd player memang tak sah. Separuh nyawa dah dvd palyer tu.

Sekarang dah pandai protes kalau kita halang apa yang dia nak buat. Da bujang la kononye tu. Suka sangat masuk dapur tolong bonda masak. Yang paling bahaya die da pandai kuatkan api dapur gas. My lil caliph nie jenis tinggi orangnye. So bila die jinjit j sampai la kat dapur gas. Lepas nie memang kena perati kan betul-betul. Budak tengah nak membesar ni memang tak boleh leka. Inchik Hubby pon dah tak joging lagi setiap petang coz nak jaga my lil caliph masa saya sibuk masak. Bukan apa takut kalau terkena minyak or air panas. Masa kita masak kadang tak sedar die datang dari belakang.

Minggu depan nak kena bawa my lil caliph g checkup kat hospital. Ingat lagi x masa my  lil caliph demam panas awal puasa dulu. Kalo nak tahu boleh baca kat sini. Sejak dari tu doktor dapat detect yang sel darah merah y lil caliph kurang. So doktor suspect Anemia. Siapa yang tak tahu Anemia sila la gunakan pakcik google ye. Punca masih belum diketahui lagi. Setiap kali checkup mesti kna cucuk untuk ambik darah. Meraung-raung la my lil caliph. Tapi saya tabahkan hati jugak coz nak bagi die sihat kan. Minggu depan conform la kena cucuk lagi. Harap la bacaan hb akan ok. Minta jasa baik korang doakan Muhammad Ammar Rizqy sihat selalu ye.


p/s:-
- doakan my lil calpih supaya result darahnye akan ok & sihat selalu. TIA

:: Wordless Saturday →hapdet gambar baru Ammar Rizqy← ::

Saturday, September 7, 2013
Assalamualaikum...

Ok hari punye entry just nak memenuhi permintaan Ummi Irfan yang comey nie..hehehe
Lama sangat tak hapdet gambar my lil calpih nie..

Muka budak demam. Geram tengok muka dia macam nie. Rasa nak gigit j..


Demam-demam pon still aktif lagi. Dapat rumah baru yeay..!!


Tengok la muka pelik dia masa ikut Marhaban (Baraan orang jawa kata) keluarga.

OK bye.... ;)

:: Sepintas Lalu ::

Assalamualaikum....

Sekian lama tak hapdet blog ni. Bukan tak sudi tapi tak berkesempatan j. Mood lak asyik la kelaut. Actually saya & Lil Caliph tak berapa sihat sejak Raya hari tu. Raya pertama dah mula rasa sakit tekak. Kan musim panas masa raya tu. Pastu g raya rumah orang semua pakat keluarkan ais. Nak tak nak terpaksa la minum jugak kan jaga hati tuan rumah katenye. Ntah kenapa sejak lepas bersalin nie kalah betul dengan ais. Minumnye ciput j tapi kesannye lama woOoO... Lepas tu makan pulak kuih raya yang berminyak-minyak mana la tak gatal tekak ni.

Nie dah dekat sebulan saya batuk. Lama kan???? Sebabnya saya tak ambik apa-apa ubat pon.huhuhu.. Breastfeeding mommies tak boleh suka-suka ambik ubat k. Ada banyak sebab sebenarnya. Salah satunya boleh sebabkan susu kurang. Tu yang sriau j dengor.. So saya cuba natural remedy sajoorrkk. Saya minum hot lemon & banyak makan buah-buah yang kaya Vit.C. Sampai sakit badan saya asyik batuk j memanjang. Minta-minta lah batuk nie baik hati nak tinggalkan saya dalam masa terdekat ni. Tak larat dah ni.

Lain pulak kisahnya dengan my Lil Caliph. Baru j baik dari demam. Bondanye selesema die pon sama gak. Bondanye batuk die pon menurun gak batuk. Alahai kesianye lah. Nie baru baik dari demam coz dia ada Tonsilitis. Menurun sapa lagi kalau bukan saya. Sejak demam sebelum nie Doktor dah remind yang dia ada masalah Tonsilitis. So akan kerap demam & temperature memang naik gila-gila punya. Setakat 37.5'C tu kira normal la kalau demam. Ni boleh cecah 39.9'C setiap kali demam. Kali ni dah tak nebes sangat coz dah tahu apa nak buat. So just pantau suhu & jelum kepala dia j. Banyak ilmu saya belajar dari group Laman Kesihatan Ibu, Bayi Dan Anak-Anak. Tapi group nie da nak close. Admin dah buka group baru Grup Nutrisi Remedi Alami Malaysia. Sangat-sangat membantu terutama macam saya as a first mommie nie.

Banyak nak hapdet sebenarnya tapi tula masalahnye, asyik buka blogger dashboard pastu tutup balik. Nie baru la ade mood sikit. Sebenarnya banyak nak share ngan korang ni. Karang kalo mood dah mari saya share yerk. Okey setakat nie j boleh perah otak nie. See U nextime darls..!!MyEm0.Com

P/s:
- Sakit tu penghapus dosa sekiranya kita Redha. :)

:: My Breastfeeding Journy # 7 Ramadhan ::

Tuesday, August 6, 2013
Assalamualaikum....

Alhamdulillah da nak sebulan kita berpuasa. Tinggal sehari j lagi Ramadhan nak berlalu. Ramadhan kali ni lebih bermakna kerana Ramadhan pertama kami bertiga & Ramadhan pertama bergelar Bonda pada Ammar Rizqy.

Struggle betol saya sepanjang Ramadhan ni nak menyusukan my lil cliph tu. Sekarang dah makin banyak mnyusu. Sekelip mata j boleh habis 8oz. Lepas 1 jam nanti mintak susu lagi. Ya ampun.... Dah la kurang minum air masak so susu pon tak berapa nak meriah sangat. Kalau hari biasa saya boleh dapat 10oz setiap kali pam tapi sekarang cuma 8oz tu dah paling maksima. Pernah gak just dapat 3oz. Memang kena banyak bersabar. Kadang-kadang saya jadi kedekut dengan my lil caliph. Setiap kali nak susu saya akan bagi air masak dulu. Kalau dah betul-batul melalak baru la saya bagi susu. Jahat tak saya?hehehe. Terpaksa buat camtu coz nak simpan stock untuk antar kat rumah BS esok hari. Malam pulak saya pakai stock frozen. Kalau siang hari bagi frozen ebm memang dia akan refuse. Demand sungguh dak tecit ni.


Sekarang dah pandai berjaga malam pulak. Sampai pukul 3.30am baru la nak tido. Waktu orang sibuk nak berbuka dia akan tido. Bila kita tahan mengamuk sakan. Sabar j la bonda. Kang lepas kita siap buka dia pon bangun la sampai pagi. Fuh da macam zombie dah bonda g opis.


Ok ni baru ja capture tadi malam. Ntah apa angin si kecik nie boleh tido kat rocker lak. Biasa kalau saya masukkan dia akan meronta nak lepaskan diri. Kali ni dia senyap j. Bila saya hayunkan tengok-tengok dia da tido. Malam tadi tido pukul 1.30am. Fuh bonda ngan ayah pon sepantas kilat tido gak.hehehe.. Bayar utang tido malam semalam.



Oleh kerana tak nak tido kami bawa ammar g jalan-jalan kat pasar borong Pandan. Masa ni dah pukul 12.30am. Dia masih segar bugar lagi. Kalau nampak bonda pakai tudung ammar dah tak senang duduk. Seboleh-boleh nak ikut jugak. Kalau nampak ayah pon sama gak. Ayah nak pergi kerja dia yang menangis. Makin bijak dah anak bonda ni.


Kami sampai dekat pukul 1 juga. Orang tetap ramai macam biasa. Dapat la beli baju my lil caliph lagi.hehehe. Ops lari tajuk lak..ekekeke ^___^ Sepanjang Ramadhan nie saya memang elakkan ais. Semua orang tahu yang ais adalah pembunuh tegar susu ibu. Setiap kali berbuka saya akan minum air panas. Tak kisah la air apa yang penting panas. Selain tu kurma pon tak tinggal. Nasi adalah menu wajib coz nak cover balik penghasilan susu. Saya pon banyak minum & makan makanan yang berasaskan soya. Inchik Hubby tak sudah-sudah beli sya panas tuk saya. Saya tak ambik apa-apa supplement pon sepanjang Ramadhan ni. Juz amalkan makanan seimbang j. Banyak makan benda-benda yang menyumbang kepada milkbooster. Air memnag kena banyak minum. Tapi kalo da kenyang masa berbuka mana la larat nak minum air sangat kan.


Jadual mengepam pulak asyik lari j. Yela siang kita puasa so agak letih. Tu yang bercinta j nak bangun pam susu waktu malam. Ammar pulak makin lasak. Sekarang tengah nak manage semula jadual mengepam saya. Harap-harap la saya dapat disiplin balik masa mengepam. Tengok la tangan comel dia kacau bonda buat kueh. Geram j tengok tangan dia tu macam nak gigit-gigit. Tahun ni tak banyak buat kueh. Buat ala kadar j la. Saya sehabis boleh tak nak memenatkan badan coz saya tak nak stress. Bila stress kang susu pon drop. Inchik Hubby banyak tolong saya. Thank you dearMyEm0.Com. Part kemas rumah memang Inchik Hubby 100%. Sya tolong jaga ammar j.hehehe


Nie sebelum dan selepas. Gambar saya pakai tudung putih tu masa saya preggy & tudung biru hari ni masa sibuk buat ucapan raya. Buruknye la masa zaman DEMOK tu. Seriau saya tengok.MyEm0.Comhahaha.. Kelebihan brestfeeding. Alhamdulillah.. Tak yah la susah-susah nak diet or nak amek apa-apa supplement untuk kurus. juah beza sangat kan.

Baju semua dah kemas & packing. Petang ni nak balik kampung dah. Malas nak balik esok coz mesti jalan sesak. So hari ni ambik halfday & balik tengahri. Minta-minta la jalan tak sesak sangat.  Sebenarnya tak ada idea sangat nak update. Tu yang ayat merapu meraban. Asal boleh j. HahahahaMyEm0.Com 


SALAM AIDILFITRI
DARI 
KAMI SEKELUARGA





:: Ammar rizqy 《7 months》::

Monday, July 22, 2013
Assalamualaikum.....

Hye sugars..!!! Hari ni my lil caliph dah masuk 7 bulan 2 hari & dah masuk hari ke 13 kita berpuasa. Alhamdulillah masih dapat supply susu tuk my lil caliph walaupon puasa. Dulu memang sangat risau kalau tak dapat supply susu.

8.2kg

Big Boy dah anak bonda nie. Masa nie ada majlis iftar bersama opismate kat Suriacity Hotel JB. Makin cerik bukan main lagi. Bila kita sibuk buka dia pon sibuk gak. Nak minum dalam gelas yang kita minum tu. Terpaksa la sediakan gelas khas untuk sikecik ni tapi isi air masak saja. Tak boleh minum manis-manis yer kamu belum cukup umur lagi.


Setiap hari ada j nak buat oarng geram ngan dia ni. Bising rumah dek suara dia saja. Alahai rindunya la kat my lil caliph ni. Sekarang da pandai dah kalau nampak bonda pakai tudung j dia sibuk la nak ikut. Lambat ambik j mula la keluar lagu merdu dia tu. Kalau nampak kereta pon sama gak, sibuk nak masuk. Bijak betul anak bonda ni. Bila pergi berjalan tahan j mata tu tak tido. 


Nie la gaya budaknak susu tapi bonda lambat bagi.hahaha.. Mesti tangan dulu jadi pengganti. Sorie yer gambar tak berapap nak terang coz amik gambar dalam gelap. Entah kenapa saya tak suka sangat ambik gambar guna flash. Rasa macam sakit mata j.


Peberet cartoon my lil caliph Upin & Ipin. Kalau ada kartun ni memang tak berganjak la. Senang sikit nak buat kerja. Saya tapis juga apa yang boleh dia tengok. Tak semua karton saya bagi dia tengok. Yela kalau ada karton yang tak elok better tak yah la kan. Dalam umur dia sekarang ni mudah serap apa yang dia nampak depan mata. So kena pandai pilih.


Ok sekarang dah pandai tido lambat. Ni dah pukul 12.00am pon masih tak nak tido. Bonda dah nak jadi zombie dah. Esok nak bangun sahur & pergi kerja lagi. Asyik la nak main. Dah tak tahan saya masukkan jugak dalam buai coz nak bagi cepat sikit tido.hehehe.. Sorie sayang bonda tak larat dah. Kalau korang nak tengok gelagat my lil calpih nie boleh follow KeeK saya yerk. Sehingga berjumpa lagi di next entry. Adios.

:: wordless saturday →feeling well← ::

Saturday, July 20, 2013
Hye..!!
Im feeling well now ;p

:: Rindu Senyumanya ::

Thursday, July 18, 2013
Assalamualaikum....

Hye dears..!! Dalam tak sedar dah seminggu kita puasa. Tahun ni puasa pertama kami bertiga. Alhamdulillah.. Walaupon kami banyak diuji tapi kami redha dan bersyukur. My lil caliph got fever for the firstime. Memang sangat cuak & susah hati. Ok saya share kronologinye ye..


Sabtu (13.07.2013)

Malam ni kita orang baru sampai dari Kuala Selangor coz sambut awal puasa dengan mertua. So gerak balik Muar lepas buka & sampai 12.30am. My lil caliph still lg ok. Dalam kereta tak reti diam. Aktif main sana sini. Sampai kat Ayer Keroh baru la nak tido. Pagi tu Ammar agak meragam tapi still ok lagi. Suhu pon normal. Bila masuk petang Inchik Hubby perasaan yang badan Ammar da mula panas. Sayangnya saya tak bawa thermometer masa tu. Yela tak jangka pon  yang Ammar nak demam kan. Sebelum nie mana la pernah Ammar demam.

Ammar masih lagi aktif macam biasa. main tak ingat dunia. Tapi bila masuk petang tu ammar da mula nk meragam. Badan da makin panas. Saya ambik tuala basah & tuam kepala ammar. Abah pulak g beli cool fever tuk ammar. Tapi ammar tak berapa suka pakai. Habis di bukaknye.Bila malam lagi la merengek & suhu pon makin panas. Saya sangat menyesal tak bawa thermometer. Malam tu saya tido ayam j coz takut ammar panas sangat. Saya keep tuam kepala ammar.


Ahad (14.07.2013)

Pagi lagi kita orang da gerak balik JB coz nak bawa ammar g klinik. Sampai JB terus g Poliklinik Dahlia tapi tutup pulak. Yela hari Ahad kan masa tu. Kebetulan dekat ngan Poliklinik Dahlia tu ada Poliklinik Penawar. So kita orang g je la klinik tu. Masa doktor cek suhu ammar baru 37'C. Tak ada la panas sangat kan. Lega gak masa tu. Doktor tu banyak bagi advise kat kita orang camne nak jaga baby yang demam. Macam tahu-tahu j yang kita orang ni first parents. Dapat ubat demam j coz doktor tak nak bagi uabat antibiotik coz ammar baby lagi. So biar ammar manage sendiri sistem imunisasi dia.

Balik tu terus bagi makan tapi ammar tak berapa nak. Dapat makan separuh dari biasa j. Lepas tu terus bagi ubat demam. Ammar minum dengan behave sangat. Sikit pon tak ada yang keluar balik dari mulut ammar & ammar tak nangis pon. Nampaknya memang tak ada masalah nak bagi ubat pada ammar. Lepastu ammar terus tido. Saya still lagi tuam kepala dengan kain basah & monitor suhu ammar. Doktor pon suruh monitor suhu ammar coz takut kena sawan tarik bila panas sangat. Petang tu ammar bangun cek suhu dah normal 38.6'C. Alahamdulillah... Lega sangat hati masa tu.

Lepas buka tu kita orang nak bawa ammar g berurut. Yela kan kita orang jalan jauh. Kot-kot la ammar penat & salah urat. Bila rasa badan amaar panas sangat. Cek suhu dia 38'C. Saya terus insert paracetamol melalui punggung ammar dengan harapan suhu dia akan turun. Menangis sakan bila ammar kena urut. Alahai kesianye. Balik malam tu saya keep monitor suhu ammar setiap 1 jam. Tapi saya tengok suhu tak turun pon, makin naik adalah. Saya dah mula cuak. Pukol 1.30am saya cek suhu ammar 39.8'C. Ya ALLAH panas sangat badan ammar ni. Saya terus mandikan dia.


15.04.2013 (Isnin)

Lepas mandikan ammar saya terus decided nak bawa ammar g hospital. Terus g kat emergency. Bila doc cek suhu ammar 39'c lagi doc terus bagi sebesen air & suruh mandikan ammar. Menangis sakan & menggigil ammar kena mandikan. Ya ALLAH hati ibu mana yang sanggup tengok. Tapi saya tetap tahan gak. Malu la nak nangis depan orang ramai. kat rumah memnag dah puas saya nangis. Bila dah siap saya terus pakaikan ammar baju & peluk ammar kuat-kuat. Nurse bagi lagi ubat bontot tu tapi panas ammar still tak turun. Doc arahkan amek darah tuk ce sama ada denggi or ada masalah lain. lagi sekali hati saya macam di siat-siat. Sangat kesian ammar masa tu.

Result darah keluar and everything ok. Tak ada masalah ngan darah ammar. Kita orang kena tunggu doktor decide. Tetiba ammar poo poo banyak pulak tu sampai tembus kat seluar. Masa ni baru la teringat yang saya tak bawa pampers & baju spare. Saya just bawa tuala j. Tak pe la saya basuh poo poo ammar & pastu saya just bolot ngan tuala j. Ammar sangat lemah masa ni. Lama tunggu doktor pon panggil kita orang. Doktor suruh refer ngan paed lak esok. Pukul 5:00am baru kita orang dapat balik. Masa ni semua orang baru bangun tuk bersahur & kami baru balik dari hospital. Sahur ala kadar j. Just biskut & air kosong.


Macam ni la keadaan ammar. Sangat tak bermaya. Air mata saya tak berhenti meleleh. Ya ALLAH saya redha dengan ujian ni. Kalau difikirkan banyak lagi yang lebih teruk dari ini. Kat rumah saya keep sponging ammar. Saya baringkan ammar kat atas lampin basah. Buka baju & just pakaikan pampers. Jerlum air asam jawa kat kepala & badan. Mandikan jugak. Walaupon suhu still tak turun tapi saya tetap buat. Alhamdulillah petang tu da nampak ok sikit. Ubat saya bagi just tengahari j. Saya tak berapa suka bagi makan ubat ni. Kalau boleh biar la natural remedy.


16.07.2013 (Selasa)

Ammar bangun lambat hari ni. Kami kena pergi hopital lagi coz ada appoiment ngan paed. Bila ammar bangun saya terus mandikan & gerak ke hospital. Karang kalau lambat ramai orang pula. Dalam hati asyik doa j supaya ammar akan ok. Lama gak tunggu biasa la kan gomen.hehehe.. Ok ammar timbang berat naik 8.2kg so naik 500gm la. Nampak j kurus tpi berat tetap naik. Bila jumpa paed  ada cakap yang ammar ada tonsilitis sebab tu demam dia tinggi & susah turun. Lepas ni mukin dia akan kerap demam. Ok saya kena kerja lebih sikit untuk make sure ammar tak demam. Darah ammar pon tak berapa cun just 9.2 so kira Anemia. tapi paed kata tu normal coz ammar baru makan solid food. Biasanya baby perkara ni jadi bila baby tukar diet harian. Paed nasihatkan banyak bagi makan lagi. Untuk kali kedua ammar kena cucuk lagi untuk kesan sebab apa Anemia. Aduiiii sadisnye... Lagi dua bulan datang checkup. Hopefully result darah ammar ok. Paed bekalkan ubat tambah drah & ubat demam. Tapi macam biasa saya tak bagi sangat pon.

Terima kasih sangat pada mereka yang banyak bagi nasihat & guide saya. Pada kawan-kawan saya Sue & Mira yang sentiasa ada kat sisi saya saat saya down. Love u guys. Baru demam j saya dah gelabah. Kalau boleh saya nak ganti tempat ammar. Biar la saya yang rasa semua tu. Ammar terlalu kecil nak rasa sakit.







RINDU NAK DENGAR ANAK BONDA KETAWA :'(


P/s:
-dari sini saya belajar betapa pentingnya thermometer kat rumah.
-dari sini juga saya mula faham kenapa mak akan menangis setiap kali anaknya sakit.
-dokan kesihatan ammar ye..TYIA

:: Get well soon sayang ::

Sunday, July 14, 2013
Assalamualaikum....

Hari ni hari yang paling buruk pada saya. Ni semua sebab my lil caliph demam. Suhu naik turun. Start dari semalam petang da perasan suhu naik. Tapi semalam kat kampung so tak bawa theomeyer. Tak dapat la nak tengok suhu sebenar my lil caliph. Menyesal betul tak bawa thermometer. Ni firstime my lil caliph demam panas sepanjang 6 bulan lahir. Memang agak cuak juga ciz tak ada pengalaman lagi nak jaga baby demam.

Suhu malam nie 38.4ºc. Kire tinggi jugak tu. Tido pon just pakai pampers j. Tangan ngan kaki sejuk tapi badan ngan kepala panas. Saya risau kalau kena sawan tarik j. Doakan ammar rizqy cepat sbuh ye... :'(


P/s :
-rasa down sangat..

:: wordless saturday ♡ lambaian ramadhan ♡ ::

Saturday, July 6, 2013
Assalualaikum.....





Salam Ramadhan Almubarak
Semoga segala amal ibadat kita diterima
Amin Ya Rabbal Al-amin..






P/s:
-ari ni kita nak g beli baju raya my lil caliph. Saja beli awal coz malas nak bersesak puasa nanti..hehehe

:: my breastfeeding journy #6 first stage done..!! ::

Monday, July 1, 2013
Assalamaualaikum....


Hye readers..! Diam-diam da masuk 6 bulan dah my lil caliph. Ni maknanya dia menyusu pon da 6 bulan. Alhamdulillah saya dapat susukan ammar sepenuhnya masa 6 bulan pertama. Tapi bukan mudah seperti yang di sangka. Banyak cabaran yang kami lalui demi melaksanakan syariat Allah ni.

Mukin saya tak ada masalah dalam mengumpul stok ebm sebab susu cikpuanisteri boleh dikategorikan meriah jugak. So memang tak ada tekanan bab kumpul stok. Tapi hidup tak kan terlepas dari dugaan. Bila ammar masuk 4 bulan maknanya selepas sebulan saya kerja Allah uji saya. Ammar refused direct feeding. Mula-mula ingat sebab dia selesema coz masa tu memang dia tengah selesema. So bagi peluang tuk selesema baik. Tapi sayangnya ammar tetap jugak tak nak direcy feeding.

Masa mula-mula memang saya tak dapat terima hakikat yang ammar tak nak menyusu dengan saya sampaikan saya tak nak langsung tido dengan ammar. Kesian ayah terpaksa layan ammar. Saya menangis sepanjang malam. Hanya Allah yang tahu perasaan saya masa tu. Saya tahu ammar kena nursing strike. Boleh tengok entry saya yang lepas.  Cara nak agihkan masa mengepam pon lari. Macam-macam cara saya buat tuk bagi ammar direct feeding semula tapi semuanya tak menjadi.

Ya saya hampir putus asa waktu tu. Saya dah sibuk search mengenai susu formula. Boleh dikatakan saya search semua jenis susu. Tapi nasib ammar selamat dari menjadi anak lembu. Saya ada cuba bagi ammar anmum & ammar refused. Mukin rasa yang tawar kot. Anmum kan tanpa gula tambahan susu bonda lak lemak berkrim. Jadi saya da risau. Kang kalo tak nak susu camne lah ammar nak membesar. Saya buka balik KIM (kumpulan ibu menyusukan) kat pesbuk. Rupanya ramai yang senasib dengan saya. Anak mereka juga nursing strike & mereka jadi ep mom (exclusive pump mommie).

Dari situ semangat mula kembali. Kenapa saya give up awal sangat sedangkan ada orang yang langsung tak pernah dapat susukan anaknya. Saya kira bersyukur dapat susukan ammar direct walaupon hanya 4 bulan. Malah ada yang jadi ep mom dah hampir dua tahun. Kagum saya dengan semangat mereka. Dari situ saya banyak belajar & Alhamdulillah ammar dapat menyusu susu bonda.



Stage pertama lepas. Sekarang masanya untuk berjuang ke stage seterusnya. Kami perlukan doa dari korang. Doakan kami berjaya untuk stage seterusnya. Terus terang saya katakan kadang-kadang saya tak kuat. Sekarang my lil caliph dah makin aktif. Penat jangan cakap la. Bercinta j nak bangun malam pam susu. Tu yang kadang skip bangun malam. Bila susu drop mula la risau coz takut susu tak cukup tuk ammar. Ya Allah kuatkanlah semangat kami...


Oleh sebab saya berjaya susukan ammar sampai 6 bulan so saya bagi reward untuk diri sendiri. Saya beli bag pam coz sebelum nie saya pakai j tote bag fablousmom tu. Bag tu pon dari putih da jadi kelabu asap.hehehe..So cun la sikit kan tak adala orang pelik tengok saya angkut bag fablousmom tu. Kebetulan fablousmom ada buat clearence sale tu yg cepat j grab.

Kelmarin saya ada bagitahu yang ammar da mula makan solid food. Sebelum nie ok j tapi minggu lepas macam lain macam sikit. Saya tengok ammar susah nak poo poo. Kalau poo poo pon sikit sangat. Saya syak yang ammar sembelit. Rupanya betul. Sian anak bonda susah nak poo poo. Sampai la hari khamis malam ammar poo poo keras. Berpeluh-peluh meneran pastu menangis. Ya Allah hati ibu mana yang tak tersentuh. Perasaan saya masa tu sedih sangat. Rasa sangat bersalah coz tak jaga ammar dengan baik. Maafkan bonda sayang. Hari jumaat tu saya ambil cuti semata-mata nak jaga ammar. Saya buatkan puree betik tapi ammar tak nak pulak. Saya cuba bg ammar gigit sendiri betik & dia nak. Oh bijak anak bonda nie berdikari. Semua nak buat sendiri. Saya lecekkan pisang pon dia tak nak. Tapi bila dia gigit sendiri laju j dia makan. So saya biar j dia gigit sendiri tapi saya ada kat sebelah la. Takut lak dia gigit terbesar karang tercekik. Saya pon ada juga bagi ammar VCO campur ngan susu. Saya usaha j apa yang mampu. Alhamdulillah lepas tu ammar poo poo macam biasa.


Bonda akan cuba bagi ammar yang terbaik selagi bonda mampu. Maafkan bonda kalau apa yang bonda buat tak cukup sempurna untuk kamu sayang. Da tiga hari duk kelek ammar hari ni cepat rasa rindu kat ammar. Bila la nak pukul 5 ni. Tak sabar nak layan kerenah sayang bonda ni walaupon penat yang amat.


P/s:
-doakan saya terus kuat untuk berjuang dalam penyusuan susu ibu ye..

:: Ammar rizqy 《6 months》

Sunday, June 30, 2013
Assalamaualaikum...


Ok nie hapdet terlambat sikit. Da lama dah my lil caliph turn to 6 months. Actually dah 10 hari lepas. My lil caliph membesar dengan sihatnya walaupon nampak macam kurus j. As long my lil caliph active & sihat kira ok la kan.

7.7 kg
70 cm


Nampak macam kurus tapi bila timbang naik 0.7 kg kau. Banyak la jugak tu kan. Makin banyak akal yang dia dapat. Kadang-kdang tak menang tangan nak melayan.


Musim panas ni memang jarang pakaikan my lil caliph baju bak kata orang Johor belengging.hehehe.. Kesian dia panas berpeluh-peluh. Lagi-lagi waktu dia tengah lasak sibuk main sampai nak suruh tido pon susah. Karang bila da penat main baru la meragam nak tido.


Ammar kata kalau nak cepat pandai gigit la buku tu nanti semua ilmu dalam buku boleh meresap denngan jayanya..!!

Tengok la gaya muka tak bersalah gigit buku tu. Bonda beli buku bukan untuk digigit sayang oiii.. Tak tahu la kenapa sekarang suka sangat masukkan barang dalam mulut. Apa yang ada kat tangan semua masuk mulut. Bila kita tak bagi dah pandai merajuk nangis. Bijak betul anak bonda ni. Since my lil caliph da masuk 6 months ni so da boleh la makan solid food. Saya sangat la excited bila ammar da mula makan. Ok kang saya tulis entry lain k pasal first solid food untuk ammar.

Ammar dah minta adik...OoOopPpPsSsS...!!!!

Orang dulu-dulu kata kalau baby da mula hisap ibu jari kaki tu tandanya dah minta adik.ekekeke... Sebenarnya baby nak explore diri dia. Sebelum nie tak berjaya nak tarik kaki masuk dalam mulut. Tapi sekarang kacang j dia buat. Siap berbunyi-bunyi lagi kalau dia tengah khusyuk. Macam-macam kerenah anak bonda nie. Tak sabar mak tubggu keletah dia yang lain. Setiap hari ada j benda baru yang dia belajar.


P/s :
-agak-agak kalau dapat adik ok x??mhuahahaha ketawa gatal ;p

:: My Breastfeeding Journey #5 Pam Ketika Outstation ::

Wednesday, June 12, 2013

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Hye peeps..!!! huarghhhhh~~ menguap panjang setelah sekian lama tak hapdet blog.mhuahaha. Syok ari nie dapat hapdet blog guna komputer kat UTHM nie. Apa cikpuanisteri buat kat sini?? Bukan sambung study lagi yerk tapi ada kursus 3 hari kat sini. 

Firstime berjauhan dengan may lili caliph mula-mula rasa lain sangat. Coz da biasa dengar rengekan manja si kecik tu bila tak dengar sehari j rasa macam nak meroyan. Masuk hari kedua semuanya macam biasa. Dah tak rasa sangat. Lagi pun  masa tengahari Inchik Hubby ada datang bawa lil caliph coz nak ambik susu. Terubat la jugak rindu dengan lil caliph.

Walaupon jauh ngan lil caliph kewajipan sebagai seorang ibu tetap juga kena laksanakan. Jadual mengepam ada sikit lari la coz ikut kesesuan tempat & masa. Nak cari port pon lambat sikit coz tak biasa lagi dengan tempat ni.Cikpuanisteri gun spectra 3 tuyang mrnjajau cari soket elektrik. Ingat nak hapgred ke Rumble Tuff tapi tengok review ada yang ok ada yang tak. Masih berbelah bahagi lagi. Ada sesapa yang guna Rumble Tuff boleh kongsi ngan saya review selepas mommies guna.hehehe


Hari pertama cikpuanisteri pam kat masjid besar UTHM. Kalau korang lalu depan UTHM mesti perasan masjid warna biru. Mukin agakjanggal coz semua student & Cikpuanisteri sorang j nursing mama kat situ. Ke hulu ke hilir duk bawak bag pam. Tak kisah la apa orang nak kata yang penting kewajipan tetap dilaksanakan.


Hari kedua ulak kita orang kena move out dari makmal komputer perpustakaan UTHM coz Sultan Johor nak datang rasmikam library nie. Library nie adalah library terbesar kat asia tenggara. So kita orang move kat kolej kediaman student belakang McD parit raja tu. Tak ada la jauh mana pon. Kat situ dala computer lab juga. Masa ni cuak juga coz kar tempat ni tak tahu kat mana surau. Kalau tak ada surau naya la mak nak oiii~~ Kat mana nak mngepam nanti. Nasib baik ada surau kat situ. UTHM ada buat rumah kedai sebagai surau. Fuhh lega~~

Hotel pula tak ada sediakan peti coz hotel bajet. Pening lagi kepala nak cari peti sejuk. Tetibe teringat lak kat loby hotel ada jual aiskrim. Terus malam tu turun bawah tanya boleh tak tumpang susu kat peti & receptionist tu kata ok. Syukur Alhamdulillah.. Allah permudahkan lagi urusan kami. Setiap kali pam susu tu cikpuanisteri tak hantar terus tapi tunggu next session. Susu tu tahan 3 jam dalam suhu bilik. Lagipon bilik tu ada aircond kan.

Hari nie last day..yahooo..!!! Dapat pulak anugerah peserta kedua terbaik sepanjang kurusus nie.huahuahua. Dapat gift. Yeay..!!! walaupon hanya pendrive 8GB pon gift jugak kan :p Kesian lil caliph kena tinggal ngan mak tok & ayah 3 hari nie. Tak sabar nak gomol budak kenit nie. Tunggu bonda balik yer sayang Ok la setakat nie dulu. Kang ada lagi benda nak story kita sambung yerk. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

Widgets

CikPuanNuffnang