Bahagia Selamanya

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Ammar Rizqy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Muhammad Aiman Rifqy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

:: Rindu Senyumanya ::

Thursday, July 18, 2013
Assalamualaikum....

Hye dears..!! Dalam tak sedar dah seminggu kita puasa. Tahun ni puasa pertama kami bertiga. Alhamdulillah.. Walaupon kami banyak diuji tapi kami redha dan bersyukur. My lil caliph got fever for the firstime. Memang sangat cuak & susah hati. Ok saya share kronologinye ye..


Sabtu (13.07.2013)

Malam ni kita orang baru sampai dari Kuala Selangor coz sambut awal puasa dengan mertua. So gerak balik Muar lepas buka & sampai 12.30am. My lil caliph still lg ok. Dalam kereta tak reti diam. Aktif main sana sini. Sampai kat Ayer Keroh baru la nak tido. Pagi tu Ammar agak meragam tapi still ok lagi. Suhu pon normal. Bila masuk petang Inchik Hubby perasaan yang badan Ammar da mula panas. Sayangnya saya tak bawa thermometer masa tu. Yela tak jangka pon  yang Ammar nak demam kan. Sebelum nie mana la pernah Ammar demam.

Ammar masih lagi aktif macam biasa. main tak ingat dunia. Tapi bila masuk petang tu ammar da mula nk meragam. Badan da makin panas. Saya ambik tuala basah & tuam kepala ammar. Abah pulak g beli cool fever tuk ammar. Tapi ammar tak berapa suka pakai. Habis di bukaknye.Bila malam lagi la merengek & suhu pon makin panas. Saya sangat menyesal tak bawa thermometer. Malam tu saya tido ayam j coz takut ammar panas sangat. Saya keep tuam kepala ammar.


Ahad (14.07.2013)

Pagi lagi kita orang da gerak balik JB coz nak bawa ammar g klinik. Sampai JB terus g Poliklinik Dahlia tapi tutup pulak. Yela hari Ahad kan masa tu. Kebetulan dekat ngan Poliklinik Dahlia tu ada Poliklinik Penawar. So kita orang g je la klinik tu. Masa doktor cek suhu ammar baru 37'C. Tak ada la panas sangat kan. Lega gak masa tu. Doktor tu banyak bagi advise kat kita orang camne nak jaga baby yang demam. Macam tahu-tahu j yang kita orang ni first parents. Dapat ubat demam j coz doktor tak nak bagi uabat antibiotik coz ammar baby lagi. So biar ammar manage sendiri sistem imunisasi dia.

Balik tu terus bagi makan tapi ammar tak berapa nak. Dapat makan separuh dari biasa j. Lepas tu terus bagi ubat demam. Ammar minum dengan behave sangat. Sikit pon tak ada yang keluar balik dari mulut ammar & ammar tak nangis pon. Nampaknya memang tak ada masalah nak bagi ubat pada ammar. Lepastu ammar terus tido. Saya still lagi tuam kepala dengan kain basah & monitor suhu ammar. Doktor pon suruh monitor suhu ammar coz takut kena sawan tarik bila panas sangat. Petang tu ammar bangun cek suhu dah normal 38.6'C. Alahamdulillah... Lega sangat hati masa tu.

Lepas buka tu kita orang nak bawa ammar g berurut. Yela kan kita orang jalan jauh. Kot-kot la ammar penat & salah urat. Bila rasa badan amaar panas sangat. Cek suhu dia 38'C. Saya terus insert paracetamol melalui punggung ammar dengan harapan suhu dia akan turun. Menangis sakan bila ammar kena urut. Alahai kesianye. Balik malam tu saya keep monitor suhu ammar setiap 1 jam. Tapi saya tengok suhu tak turun pon, makin naik adalah. Saya dah mula cuak. Pukol 1.30am saya cek suhu ammar 39.8'C. Ya ALLAH panas sangat badan ammar ni. Saya terus mandikan dia.


15.04.2013 (Isnin)

Lepas mandikan ammar saya terus decided nak bawa ammar g hospital. Terus g kat emergency. Bila doc cek suhu ammar 39'c lagi doc terus bagi sebesen air & suruh mandikan ammar. Menangis sakan & menggigil ammar kena mandikan. Ya ALLAH hati ibu mana yang sanggup tengok. Tapi saya tetap tahan gak. Malu la nak nangis depan orang ramai. kat rumah memnag dah puas saya nangis. Bila dah siap saya terus pakaikan ammar baju & peluk ammar kuat-kuat. Nurse bagi lagi ubat bontot tu tapi panas ammar still tak turun. Doc arahkan amek darah tuk ce sama ada denggi or ada masalah lain. lagi sekali hati saya macam di siat-siat. Sangat kesian ammar masa tu.

Result darah keluar and everything ok. Tak ada masalah ngan darah ammar. Kita orang kena tunggu doktor decide. Tetiba ammar poo poo banyak pulak tu sampai tembus kat seluar. Masa ni baru la teringat yang saya tak bawa pampers & baju spare. Saya just bawa tuala j. Tak pe la saya basuh poo poo ammar & pastu saya just bolot ngan tuala j. Ammar sangat lemah masa ni. Lama tunggu doktor pon panggil kita orang. Doktor suruh refer ngan paed lak esok. Pukul 5:00am baru kita orang dapat balik. Masa ni semua orang baru bangun tuk bersahur & kami baru balik dari hospital. Sahur ala kadar j. Just biskut & air kosong.


Macam ni la keadaan ammar. Sangat tak bermaya. Air mata saya tak berhenti meleleh. Ya ALLAH saya redha dengan ujian ni. Kalau difikirkan banyak lagi yang lebih teruk dari ini. Kat rumah saya keep sponging ammar. Saya baringkan ammar kat atas lampin basah. Buka baju & just pakaikan pampers. Jerlum air asam jawa kat kepala & badan. Mandikan jugak. Walaupon suhu still tak turun tapi saya tetap buat. Alhamdulillah petang tu da nampak ok sikit. Ubat saya bagi just tengahari j. Saya tak berapa suka bagi makan ubat ni. Kalau boleh biar la natural remedy.


16.07.2013 (Selasa)

Ammar bangun lambat hari ni. Kami kena pergi hopital lagi coz ada appoiment ngan paed. Bila ammar bangun saya terus mandikan & gerak ke hospital. Karang kalau lambat ramai orang pula. Dalam hati asyik doa j supaya ammar akan ok. Lama gak tunggu biasa la kan gomen.hehehe.. Ok ammar timbang berat naik 8.2kg so naik 500gm la. Nampak j kurus tpi berat tetap naik. Bila jumpa paed  ada cakap yang ammar ada tonsilitis sebab tu demam dia tinggi & susah turun. Lepas ni mukin dia akan kerap demam. Ok saya kena kerja lebih sikit untuk make sure ammar tak demam. Darah ammar pon tak berapa cun just 9.2 so kira Anemia. tapi paed kata tu normal coz ammar baru makan solid food. Biasanya baby perkara ni jadi bila baby tukar diet harian. Paed nasihatkan banyak bagi makan lagi. Untuk kali kedua ammar kena cucuk lagi untuk kesan sebab apa Anemia. Aduiiii sadisnye... Lagi dua bulan datang checkup. Hopefully result darah ammar ok. Paed bekalkan ubat tambah drah & ubat demam. Tapi macam biasa saya tak bagi sangat pon.

Terima kasih sangat pada mereka yang banyak bagi nasihat & guide saya. Pada kawan-kawan saya Sue & Mira yang sentiasa ada kat sisi saya saat saya down. Love u guys. Baru demam j saya dah gelabah. Kalau boleh saya nak ganti tempat ammar. Biar la saya yang rasa semua tu. Ammar terlalu kecil nak rasa sakit.







RINDU NAK DENGAR ANAK BONDA KETAWA :'(


P/s:
-dari sini saya belajar betapa pentingnya thermometer kat rumah.
-dari sini juga saya mula faham kenapa mak akan menangis setiap kali anaknya sakit.
-dokan kesihatan ammar ye..TYIA

6 TQ for the kisses:

Anonymous said... [REPLY]

Sabar+usaha+tawakal..insya-Allah........Allah bantu kita....so cute ammar....ansem boy.......

Surianie md yatim said... [REPLY]

semoga ammar truz sihat...

Surianie md yatim said... [REPLY]

ammar.... semoga cepat sembuh k. byk yg akak pelajari dari pengalaman nanie.nanie sabar yer.

Yaya Azura said... [REPLY]

susah hati sangat bila anak tak sihat..hope result darah tak bermasalah..

CikPuanIsteri said... [REPLY]

Amin...byk lg nani kne blajar kak..nie bru kck j dgaanye...

CikPuanIsteri said... [REPLY]

Tula...kita yg xley duk diam...doakan ammat yer sis...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

Widgets

CikPuanNuffnang