Bahagia Selamanya

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Ammar Rizqy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Muhammad Aiman Rifqy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

:: Review 《spectra 3 & stok ebm》 ::

Wednesday, March 6, 2013
☆★ Assalamualaikum... ☆★

Hye readers..!! Entry sebelum nie cikpuanisteri ada janji nak update pasal breastpump yang cikpuanisteri pakai. So hari nie nak tunaikan janji tu. To mommy to be entry nie mukin dapat membantu. Pada yang bujang lak korang boleh baca tuk pengetahuan am. At least bila da kawen nanti tahu dah camne nak simpan susu & nak beli pam susu. Untuk mommy yang da ada anak mommy boleh la guna tuk anak seterusnya.

Cikpuanisteri guna breastpump jenama spectra 3. Tu la pam yang mampu milik selain dari tu pam nie hardcore. Kalau ikut hati memang la nak pakai medela free style tapi poket tak cukup tebal. So ukur baju kat badan sendiri jangan lak ukur baju kat badan orang, memangla lari aligmentnye.hehehe.. Mula jatuh cinta kat spectra 3 ni bila nampak member guna ok j & selesa. Masa tu jakun la jugak. Yela sebelum ni nampak yang manual j. Jarang nampak yang elektrik ni. Pastu mula search pasal electric breastpump. Mula-mula berangan nak guna Medela tapi harga dia ya ampunnn...!!! So cancel pakai medela. Beli yang mampu milik j la. Setakat ni pakai memang sangat memuaskan. Cuma kalo nak bawa g mana-mana berat la sikit.

Beli kat fablous mom coz ada outlet kat JB.

Hasil pam tadi pagi & sterilize plastic bag tuk simpan stok ebm.

Alhamdulillah setakat nie susu tu cukup tuk wat stok & tuk knyangkn baby ammar setiap hari. Total tadi pagi dapat lah lebih kurang 8oz. Setaip kali menyusu baby ammar akan minum 3oz, so cikpuanisteri packing ebm tu 3oz setiap paket. Nanti senang bila nak bagi kat pengasuh. Sebelum nie cikpuanisteri bubuh 5oz setiap paket. Masa tu tak tahu lagi baby ammar minum barapa banyak. Susu yang dah sejuk & dipanaskan semula tahan 1 jam sahaja. So lebih baik bagi susu ngam-ngam baby minum supaya tak ada susu yang dibuang. Sayang kalau buang susu ibu, mana korang boleh beli kat kedai. 

Janagn lupa tagging setiap susu tu nanti senang nak guna.
Kena guna ikut turutan yer... first in first out k..

Susu lebih tak cukup 3oz simpan dulu coz nanti nak campur dengan susu yang pam tengahari.
Susu perahan boleh dicampur dengan syarat dalam masa 24 jam.

Korang boleh pilih nak simpan susu kat dalam botol or simpan kat dalam plastik cam kat atas tu. Kalau peti sejuk korang besar gedabak so boleh la pakai botol. Oleh kerana peti sejuk cikpuanisteri ciput j so kena simpan kat dalam plastik coz nak jimat ruang. Ebm yang di simpan kat tempat beku peti 2 pintu boleh tahan sehingga 3 bulan, kalau kat chiller pulak tahan seminggu j. Kalau ada peti cam orang kual ais krim tu memang khas tuk frozen sahaja boleh tahan sampai 6 bulan.

Nak juga selit gambar dak nomey nie. ♥___♥


Sekian tuk hari ini. Nextime jumpa lagi. K wassalam..hehehe

2 TQ for the kisses:

Aine Ainun said... [REPLY]

Saya beli manual disney je..=)

saya x pam lagi da,
Irfan xnk minum botol lagi...

makin pandai, die tau mak die x keje..=)

CikPuanIsteri said... [REPLY]

Waa bestnye xkj...dpt la dorect feeding irfan..

Irfan nk manja ngan umi dia la tu.. ;-)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

Widgets

CikPuanNuffnang