Bahagia Selamanya

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad Ammar Rizqy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Muhammad Aiman Rifqy

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

:: my breasfeeding journy #1 keliru puting ::

Tuesday, January 29, 2013
☆★Assalamualaikum... ☆★


Kali nie cikpuanisteri nak cerita pasal breastfeeding. Memang cikpuanisteri da niat sejak dari awal kawen kalau ada rezeki anak cikpuanisteri nak breastfeed die selagi mampu. Kalau ikut syariat sampai umur 2 tahun. So sekarang lah masanya cikpuanisteri tunaikan. Alhamdulillah lahir j little b terus pandai sucking. Hulur j nipple terus die hisap dengan jayanya. Tapi awal-awal mana la ada susu lagi. Cikpuanisteri tak putus asa, still juga bagi little b direct feed. Walaupon nipple masa tu da melecet & berdarah. Sangat menguji ketahanan mental & fizikal.

Dala kita kurang sihat, anak pulak asyik menangis lapar. Rasa sangat sedih masa tu. Memnag rasa down gilosss. Kalau korang nak tahu cikpuanisteri kene tahan kat hospital 5 hari. Nie semua sebab masalah platlet cikpuanisteri yang merundum dengan mendadak. Setiap hari lebih dari 3 kali doktor akan cucuk tuk ambil darah. Yang sedihnya baby ammar pon terpaksa duk kat hospital jugak. Akhirnya hari ke 5 dapat jugak balik. Happy sangat yahoooo...!!!

Bila kat rumah baru la rasa diri nie terbela sikit. Tapi baby ammar lak asyik meragam j. Tak sudah-sudah merengek. Nampak sangat manjanye baby ammar nie. Inchik hubby pon rajin nak melayan baby ammar. Setiap kali meragam inchik hubby akan dukung baby ammar. Baby ammar pon senang hati bila inchik hubby dukung. Yang menjadi masalahnye sekarang bila inchik hubby da balik JB kerja baby ammar merengek & tak ada sapa nak dukung. Masing-masing sibuk dengan rugas seharian. Cikpuanisteri pulan belum cukup kuat nak berjalan kesana-sini. Eo mak suggest bagu puting kosong @ kopek pada baby ammar. Mula-mula memang berat hati nak bagu tqpi bila fikir baby ammar asyik merengek cikpuanisteri pon redha j la.

Baby ammar with his puting kosong

Aljamdulillah lepas tu baby ammar tido dengan lenanya. Bila petang tiba masa baby ammar nak menyusu baby ammar menangis dengan kuat. Macam kena pukul pulak. Bila cikpuanisteri direct feeding baby ammar reject nipple cikpusnisteri tapi bila bago puting kosong tu die ok. Mukin kerana puting kosong tu panjang kalau nak bandingkn dengam nopple cikpuanisteri. So baby ammar lebih puas hisap puting kosong tu. Perasaan cikpuanisteri masa tu sangat sedih. Seriusly sangat sebak. Cikpuamostero tanpa segan silu nangis tetesak-esak depan mak & abah bila baby ammar reject nipple cikpuanisteri. Siapa yang pernah alami mesti faham perasaan cikpuanisteri. Pada ysng belum alami nanti korang jangan la bagi puting kosong pada baby. Lepas baby ammar da ouas nangus akhirnya dia nak juga hisap nipple cikpuanisteri. Cikpuanisteri sangat bersyukut baby ammar masih lagi nak direct feeding. Sejak dari hari tu terus cikpuanisteri buang puting kosong tu. Benci tengok puting tu. HUH...!!!! 

Alhamdulillah sekarang baby ammar da tak merengek lagi. Maybe dia da boleh biasakan diri hidup kat dunia. Yela sebelum nie duk dalam perut j kan. So ambil masa jugak la nak sesuaikan diri. Sorie la da lama sangat tak hapdet entry terbaru. Kat kampung nie line internet macam siput.ekekeke..(padahal sibuk ngan baby ammar) lagi pon hapdet guna henpon so banyak la typing eror yang tak perasan. Harap korang ampunkn j la cikpuanisteri yerk. Nanti balik jb baru cikpuanisteri haodet laju2 k.. bye..!!

Puting jahat..!!! =\

6 TQ for the kisses:

CikPuan Fara said... [REPLY]

Salam.
Alhamdulillah bby awk nk jgk df. mg berjy bf yek. tq lawat blog kita :)

CikPuanIsteri said... [REPLY]

Wslam...
Alhamdulillah smpai skrg still bf lg...mudah2an smpai 2 tahun.. =)

Aine Ainun said... [REPLY]

Tahniah....
sy bru kesempatan nk bukak blog awak ni...

betul2 puting ble mngelirukan...
sy pun nyaris2 bg puting kosong, sbb BB berbunyi je, tp sy berjaya control...

mmg kan, dlam pantang ni, emosi cepat sensitif..cepat je nk nangis..saya pun..

excited bace citer pasal baby, myb sebab dah ade anak kot..kan kan...=)

CikPuanIsteri said... [REPLY]

@Aine Ainun nasib tak meroyan wak..hehehe
Feeling keibuan dah ada tu yg syok baca pasal baby..hehehe

airis aries said... [REPLY]

Salam..dalam pantang semua kena jaga n kena berpantang betul2,x ley ambil ringan je..nti diri sendiri yg susah..ape pun tahniah dapat baby boy

CikPuanIsteri said... [REPLY]

@airis aries wslam...alhmdllah slamat hbis pntang dah nie..wlaupon cuma 44 hari tp trasa lama jerk..hehehe..tq.. :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

Widgets

CikPuanNuffnang